Αντιδρούν σε ελεύθερες μετεγγραφές φοιτητών

Αντιδρούν σε ελεύθερες μετεγγραφές φοιτητών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσο είμαι όρθιος δεν υπάρχει περίπτωση να βγω και να πω ότι παγώνω τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Ο κόσμος είναι απέναντι και έχει δίκιο. Λυπάμαι, αλλά σκεφτείτε την κοινή λογική» ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας στο αίτημα της ΟΛΜΕ να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από την επόμενη σχολική χρονιά, προσθέτοντας ότι «λαϊκιστής δεν είμαι και δεν θα ακούσετε από εμένα κάτι που δεν μπορώ να κάνω».

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε κάθετος κατά του «παγώματος» της αξιολόγησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας προς τη ΟΛΜΕ ότι η αξιολόγηση είναι προς όφελος των μαθητών και του εκπαιδευτικού συστήματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, ανέφερε ότι «η αξιολόγηση θα μετατρέψει τα σχολεία σε ζούγκλες γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος σε θέματα προαγωγής. Ηδη δημιουργείται κλίμα τρόμου στα σχολεία και αυτό φαίνεται από την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων».

Ο κ. Κοτσιφάκης θέλησε να προσωποποιήσει το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε, την απόλυση των 77 διαθέσιμων εκπαιδευτικών τεχνολογικής εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, που, λόγω συνδικαλιστικής θέσης, δεν έκανε αίτηση επανατοποθέτησης. «Θέλετε να είστε ο υπουργός που απέλυσε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ;» ρώτησε ο κ. Κοτσιφάκης, και ο κ. Λοβέρδος του απάντησε: «Αυτό τι είναι; Συνδικαλιστικός εκφοβισμός;». Υστερα από αυτά η ΟΛΜΕ δεν αποκλείει κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, το υπουργείο σχεδιάζει τετραετείς υποτροφίες σε πρωτοετείς και ελεύθερες μετεγγραφές για άπορους πρωτοετείς. Πάντως, το θέμα των μετεγγραφών προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του προέδρου της Νομικής Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη, που δήλωσε: «Παρακαλώ θερμά τον υπουργό, πριν από δηλώσεις με σημαντική επιρροή στη λειτουργία των πανεπιστημίων, να τα συμβουλεύεται, όπως επιβάλλει και το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητό τους. Οδηγούμαστε σε άλογη, μη διαχειρίσιμη υπερφόρτωση των κεντρικών ΑΕΙ, ενώ τα περιφερειακά αδειάζουν. Το καθεστώς των μετεγγραφών δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκή χώρα. Για τους άπορους φοιτητές να παρέχονται διευκολύνσεις για να σπουδάσουν όπου εισάγονται. Τα πανεπιστήμιο δεν έχει χώρο για μικροπολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή