Δίμηνη προθεσμία για τη διεκδίκηση παρακαταθηκών

Δίμηνη προθεσμία για τη διεκδίκηση παρακαταθηκών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες προθεσμία θα δοθεί σε όσους διεκδικούν αυτούσιες ή χρηματικές παρακαταθήκες που συστάθηκαν πριν από τον Ιανουάριο του 1989 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδοση της παρακαταθήκης. Αν η προθεσμία παρέλθει, οι παρακαταθήκες αυτές θεωρούνται παραγεγραμμένες. Οι μεν χρηματικές παρακαταθήκες θα παραγράφονται υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι δε αυτούσιες θα εκποιούνται υπέρ του Ταμείου.

Τις λεπτομέρειες για την αξιοποίηση αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών προ του 1989 ρυθμίζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία παραγραφής δεν θα υπαχθούν οι παρακαταθήκες που προέρχονται από αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την τροπολογία αντιμετωπίζεται το ζήτημα των παρακαταθηκών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς από το 1878 έως σήμερα, μόνο μία φορά, το 1984, το Ταμείο προέβη στην κήρυξη ως αζήτητων των αυτούσιων παρακαταθηκών της περιόδου 1878 – 1920.

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, στις 19 Δεκεμβρίου του 2013, συγκροτήθηκε πενταμελής Ειδική Επιτροπή για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των υφιστάμενων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών που βρίσκονται τόσο στην κεντρική όσο και σε περιφερειακές υπηρεσίες του Ταμείου. Σύμφωνα με το πόρισμά της μέχρι τις 29 Ιανουαρίου του 2014 υπάρχουν 36.172 αυτούσιες παρακαταθήκες.

«Εβγαλε, όμως, και ορισμένα άλλα χρήσιμα συμπεράσματα. Σύμφωνα με αυτά, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η κήρυξη των αυτούσιων παρακαταθηκών ως αζήτητων και η παραγραφή τους απαιτεί εξέταση καθεμιάς παρακαταθήκης ξεχωριστά. Δεδομένου του όγκου των ανεξόφλητων παρακαταθηκών, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξέταση της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων της παραγραφής. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του πορίσματος και προκειμένου να καταστεί δυνατή η αμεσότερη αξιοποίηση των κεφαλαίων παλαιών ανεξόφλητων παρακαταθηκών, λόγω του μεγάλου όγκου αυτών, προτείνεται μια εφάπαξ νομοθετική ρύθμιση», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή