Διέφυγε ο Ιρανός «εγκέφαλος»

Διέφυγε ο Ιρανός «εγκέφαλος»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέφυγε στο εξωτερικό ο ένας από τους επικεφαλής του κυκλώματος διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης που κατασχέθηκαν σε διαδοχικές επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Φιλοθέη και Κορωπί. Πρόκειται για υπήκοο Ιράν, ο οποίος φέρεται ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του καρτέλ της ηρωίνης και των μελών του κυκλώματος διακίνησης.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού που μετέχουν στις έρευνες, ο Ιρανός είχε έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να βεβαιωθεί για την ασφαλή μεταφορά της ηρωίνης από το πλοίο Noor 1 στην αποθήκη του Κορωπίου και τη διακίνησή της με νταλίκες στο Βέλγιο. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, ο αλλοδαπός για τις μετακινήσεις του εντός της Αττικής χρησιμοποιούσε ένα μισθωμένο πολυτελές τζιπ. Αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν ότι ήταν παρών στον κατάπλου του Noor 1 στη Βλήχα Ελευσίνας και ότι επόπτευε μέσα από το πολυτελές τζιπ την εκφόρτωση της ηρωίνης από το δεξαμενόπλοιο. Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε για την κατάσχεση (ξημερώματα Κυριακής) 986 κιλών ηρωίνης αποκαλύπτει ότι ο Ιρανός «εγκέφαλος» εγκατέλειψε εσπευσμένα τη χώρα αμέσως μετά την έφοδο των διωκτικών αρχών στη μονοκατοικία της οδού Αθ. Διάκου στη Φιλοθέη και στην αποθήκη του Κορωπίου. Το μισθωμένο τζιπ που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του βρέθηκε πρόχειρα σταθμευμένο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Μεταξύ των μελών του πληρώματος βρισκόταν ένας ακόμα Ιρανός υπήκοος, ο οποίος επιβιβάστηκε στο Noor 1 ανοικτά του Ομάν και εκτελούσε χρέη συνοδού του παράνομου φορτίου.

Σημειώνεται πως ηγετικός ρόλος αποδίδεται και στον 40χρονο τουρκικής καταγωγής Βέλγο υπήκοο Serhan B., που συνελήφθη στην επιχείρηση της 12ης Ιουνίου. Φέρεται ως ο συνδετικός κρίκος των μελών του κυκλώματος με τους τελικούς αποδέκτες του παράνομου φορτίου, πιθανότατα στο Βέλγιο.

Ως πλοιοκτήτρια εταιρεία του Noor 1 εμφανίζεται η Klik Shipmanagement S.A. με έδρα την οδό Θηβών, στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Η ίδια εταιρεία εμφανίζεται να διαχειρίζεται ένα ακόμη πλοίο υπό σημαία Τόγκο, με επωνυμία ΙRO. Η 52χρονη νόμιμη εκπρόσωπός της, Κ. Α., κρατείται από το περασμένο Σάββατο και πρόκειται να απολογηθεί τις επόμενες ώρες. Ως προηγούμενη πλοιοκτήτρια εταιρεία του Noor 1 εμφανίζεται εταιρεία με επωνυμία Axia Shiptrading S.A. που έχει την έδρα στην ίδια ακριβώς διεύθυνση με την Klik Shipmanagement. Ως ναυλωτής του Noor 1 εμφανίζεται 52χρονος επιχειρηματίας, που έχει ήδη καταθέσει ατύπως σε αξιωματικούς του Λιμενικού και έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση των διωκτικών αρχών. Κατά πληροφορίες, μίσθωσε το πλοίο για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Λιβύη στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Τρεις χρηματοδότες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τρεις επιχειρηματίες, ο ρόλος των οποίων στην υπόθεση ερευνάται, έχουν χρηματοδοτήσει ή έχουν εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο του 52χρονου ναυλωτή, ο οποίος είναι μέτοχος σε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών εκτός Αττικής. Ο ένας από τους φερόμενους ως χρηματοδότες συνδέεται με ΠΑΕ της περιφέρειας, ενώ άλλος εξ αυτών φέρεται να έχει κατηγορηθεί για παράνομες εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Χθες, προφυλακιστέα κρίθηκαν τέσσερα μέλη του πληρώματος του Noor 1 μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Πρόκειται για υπηκόους Ινδίας, τρεις ναύτες και έναν μηχανικό. Αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν το φορτίο του καραβιού. Οι απολογίες των υπολοίπων συλληφθέντων θα συνεχιστούν σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή