Αυτοψία στο παράνομο νεκροταφείο

Αυτοψία στο παράνομο νεκροταφείο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φορά αυτή, τουλάχιστον, ήταν μεταξύ ανθρώπων που ήθελαν να τους βοηθήσουν. Το κλιμάκιο υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που επισκέφθηκε χθες το παράνομο νεκροταφείο της Γλυφάδας για να καταγράψει τις αυθαίρετες κατασκευές, έτυχε θερμής υποδοχής από μια μικρή ομάδα γειτόνων και ενεργών πολιτών. Δεν ήταν όμως έτσι και τον Μάιο, όταν για πρώτη φορά επιχείρησαν να ανέβουν στο παράνομο νεκροταφείο. Τότε τους υποδέχθηκε μια ομάδα ατόμων, ανάμεσά τους και ιερείς, που τους έδωσε σαφώς να καταλάβουν ότι η παρουσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον χώρο ήταν ανεπιθύμητη.

Ομως σε κάποιες περιπτώσεις η λογική τελικά υπερισχύει. Ετσι οι τρεις υπάλληλοι κατάφεραν να εισέλθουν χθες στο χορταριασμένο «οικόπεδο», μια δημόσια δασική έκταση που καταπάτησε και περιέφραξε ο απερχόμενος δήμαρχος το 2011. Και να μετρήσουν τις διαστάσεις του προκάτ ναΐσκου και των μνημάτων (τα περισσότερα κενοτάφια, σύμφωνα με τους γείτονες), για να εκτιμήσουν το κόστος κατεδάφισης ή απομάκρυνσής τους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ένας από τους κατοίκους της Γλυφάδας που αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία του παρανόμου νεκροταφείου, έφθασε στο σημείο να ζητεί να αναλάβει ο ίδιος το κόστος της κατεδάφισης, διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία για να επιταχύνει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Πρόκειται για τον κ. Τάσο Γιαννακόπουλο, που βρέθηκε και αυτός χθες στο παράνομο νεκροταφείο. «Εχω προσφερθεί από τον Οκτώβριο του 2013 να αναλάβω το κόστος και πιέζω όσο μπορώ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κάνει κάτι, αλλά κωλυσιεργεί», λέει. Το επιβεβαιώνει στην «Κ» και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας: «Με εγκαλούν πολίτες ότι συγκαλύπτω την υπόθεση. Προσπαθώ με κάθε μέσο, αλλά ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να έχει γρήγορα αντανακλαστικά, υπάρχει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς το νεκροταφείο παραμένει παράνομο και προσπαθούμε να πιέσουμε τις τοπικές αρχές να δώσουν μια λύση». Η «Κ» απευθύνθηκε τόσο στον απερχόμενο δήμαρχο, Κώστα Κόκκορη, όσο και στον νέο δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.

Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό, ο δήμος θεωρεί ότι καλύπτεται από τροπολογία για τη νομιμοποίηση νεκροταφείων μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές που «πέρασε» το αρμόδιο για την προστασία του Περιβάλλοντος υπουργείο στο ν.4237/13, με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Για τον λόγο αυτό ο δήμος κατέθεσε υδρογεωλογική μελέτη στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι επιστήμονες του υπουργείου των οποίων ζητήθηκε η άποψη επισήμαναν ότι το παράνομο νεκροταφείο έχει «στηθεί» επάνω σε μπαζωμένο ρέμα. Και ότι αν αυτό αδειοδοτηθεί, με την πρώτη πλημμύρα… θα ακολουθήσουν εξαιρετικά δυσάρεστες εικόνες. Επειδή όμως στην ελληνική δημόσια διοίκηση τίποτα δεν είναι αδύνατο, οι κάτοικοι της Ανω Γλυφάδας δηλώνουν έτοιμοι να αναζητήσουν δικαστική προστασία (η υπόθεση ερευνάται από την 33η τακτική ανακρίτρια).

Εκταφή των νεκρών

Το πιο λεπτό ζήτημα, πάντως, παραμένει η εκταφή των νεκρών. Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο συμπληρώνεται 3ετία από τις παράνομες ταφές, η εκταφή των σορών είναι πλέον εφικτή, όπως γίνεται σε όλα τα νεκροταφεία της Αθήνας. Μένει όμως να συναινέσει η τοπική μητρόπολη, καθώς εντολή εισαγγελέα για εκταφή δίνεται μόνο για τη διαλεύκανση εγκλημάτων. Η μητρόπολη όμως στήριξε τη δημιουργία του παράνομου νεκροταφείου και ανέχθηκε ταφές μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με καταγγελίες των περιοίκων, ενώ η ιεραρχία της Εκκλησίας δεν έχει παρέμβει. Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή