Κρίσιμη εβδομάδα για τα «μέτωπα» στην Εκπαίδευση

Κρίσιμη εβδομάδα για τα «μέτωπα» στην Εκπαίδευση

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη εβδομάδα σε πολλά επίπεδα είναι η επομένη για τους μαθητές και τους φοιτητές, τους καθηγητές λυκείων και πανεπιστημίων και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά, θα λήξει η αγωνία των φετινών υποψηφίων για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το αργότερο την Πέμπτη 3 Ιουλίου- ενώ θα ξεκαθαριστεί και το νέο πλαίσιο των μετεγγραφών ώστε οι υποψήφιοι να διαθέτουν όλο το παζλ των δεδομένων για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου έως τις 14 Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, καθώς εκπνέουν τα περιθώρια αναπλήρωσης του χαμένου διδακτικού χρόνου λόγω της δίμηνης κατάληψης-«λουκέτου» από τους διοικητικούς υπαλλήλους και μερίδα φοιτητών, οι υπάλληλοι του ΕΜΠ θα συνεχίσουν τη Δευτέρα με νέα 24ωρη, όμως προτίθενται να επιστρέψουν στις θέσεις τους την Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση ελήφθη ύστερα και από συνεννόηση με την ηγεσία του ιδρύματος για να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία των πρυτανικών εκλογών. Χθες το Συμβούλιο μεταξύ των επτά υποψηφίων προέκρινε στον ημιτελικό γύρο τους Βασίλη Μάγκλαρη, Ιωάννη Γκόλια και Δημήτρη Τσαμάκη. Η κ. Τόνια Μωροπούλου που απεκλείσθη δήλωσε στην «Κ»: «Επειδή το αποτέλεσμα από το Συμβούλιο δεν αντέχει σε καμία αξιοκρατική ανάλυση, αισθάνομαι να αποκλείομαι από το δημοκρατικό δικαίωμα να διεκδικήσω την προσφορά μου στο ΕΜΠ, εκλεγόμενη ως πρύτανης, διωκόμενη για άλλη μια φορά μετά τη δικτατορία για τις ιδέες και τις απόψεις μου. Το θεωρώ τιμή μου και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι γι’ αυτές».

Ειδικότερα, για τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με τα προεδρεία των Συνόδων Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ για το θέμα των μετεγγραφών. Το θέμα ετέθη και στη διήμερη Σύνοδο Πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε χθες στη Ρόδο, και το αίτημα των ΑΕΙ «είναι να τεθεί ποσοτικός περιορισμός στις μετεγγραφές που μπορούν να γίνουν από τα περιφερειακά στα κεντρικά ιδρύματα» όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας. Με το ισχύον καθεστώς υπάρχει ποσοτικό όριο 15% και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπ. Παιδείας θα εξετάζει:

• Την αύξηση των εισοδηματικού ορίου ως προϋπόθεση μετεγγραφής ενός υποψηφίου – πιθανότατα στα 25.000 ευρώ ετησίως.

• Την αύξηση, αλλά όχι κατάργηση, του ποσοτικού ορίου των μετεγγραφών επί του συνολικού αριθμού εισακτέων ενός τμήματος.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή καταργηθεί το ποσοτικό όριο, «θα πάψουν να είναι βιώσιμα πολλά τμήματα περιφερειακών ιδρυμάτων, ενώ αντίστροφα θα οξυνθούν τα υπάρχοντα προβλήματα των κεντρικών ιδρυμάτων» όπως δήλωσε ο κ. Τσάρτας.

Παράλληλα, τη Δευτέρα το πρωί θα πρέπει να φθάσουν από όλα τα Λύκεια της χώρας στην κεντρική διοίκηση του υπουργείου Παιδείας τα στοιχεία με τις επιδόσεις των μαθητών στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. Καθώς φέτος ετέθησαν για πρώτη φορά θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, και μετά τις πληροφορίες που υπάρχουν για αποτυχία των μαθητών σε βασικά μαθήματα όπως η Γλώσσα και η Αλγεβρα, το υπουργείο θα επανεξετάσει την εφαρμογή της Τράπεζας χωρίς όμως να δηλώνεται πρόθεση κατάργησής της. «Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα κατάργησης, αλλά βελτίωσης της Τράπεζας» τόνισε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ενώ ο έτερος υφυπουργός κ. Κώστας Κουκοδήμος δήλωσε ότι «υπάρχουν και κάποια μαθήματα, για παράδειγμα, τα Θρησκευτικά, τα οποία -κατ’ εμέ- δεν θα έπρεπε να είναι στην Τράπεζα Θεμάτων». Χθες, πάντως, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου επέρριψε την ευθύνη στον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την απόφαση για εφαρμογή της Τράπεζας από φέτος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει την πιλοτική εφαρμογή.

Αξιολόγηση

Τέλος, έως τη Δευτέρα πρέπει να φθάσουν στο γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιου Κυριαζή οι Οργανισμοί όλων των πανεπιστημίων ώστε να γίνει η αξιολόγηση των αναγκών σε διοικητικούς υπαλλήλους που δηλώνουν ότι έχουν τα ΑΕΙ. Βάσει της αξιολόγησης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν έως τις 10 Αυγούστου, θα γίνει προκήρυξη νέων θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες θα καλυφθούν από νυν διαθέσιμους. Βέβαια, καθώς υπάρχουν ακόμη πανεπιστήμια και όλα τα ΤΕΙ που δεν έχουν συμφωνήσει σε Οργανισμό, δεν αποκλείεται το υπουργείο να κάνει… υπομονή έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και να αρκεστεί σε σχέδιο Οργανισμού. Εντός των ΑΕΙ εξακολουθούν να υπάρχουν κόντρες μεταξύ Συμβουλίων-Πρυτάνεων-Συγκλήτων, και γι’ αυτό τον λόγο δεν έχουν προχωρήσει οι Οργανισμοί. Ομως, το θέμα των κινητοποιήσεων των διοικητικών επείγει να λυθεί ώστε να «κλείσει» η νέα ένταση στα ΑΕΙ ενόψει θέρους και φθινοπώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή