Δωρεάν περίθαλψη με e-συνταγές

Δωρεάν περίθαλψη με e-συνταγές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ειδικές ηλεκτρονικές συνταγές γιατρών νοσοκομείων του ΕΣΥ και μονάδων υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας θα έχουν εφεξής δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας. Σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας για την πρόσβαση στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων, που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο σε ΦΕΚ, αναφέρεται ρητά ότι οι αρμόδιοι για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους δικαιούχους είναι αποκλειστικά και μόνο οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ, ενώ θα ισχύουν οι διαδικασίες και οι επιβαρύνσεις που ακολουθούνται για τους ασφαλισμένους.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που είναι και δέσμευση της χώρας μας προς την τρόικα, αποτελεί ένα βήμα προς την ομαλοποίηση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού στη χώρα μας. Στην ίδια προσπάθεια συγκαταλέγονται και οι 2.800 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τις οποίες προανήγγειλε χθες (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Οπως είπε, το νέο αυτό προσωπικό θα διανεμηθεί ανά τη χώρα προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία των μονάδων υγείας του ΕΣΥ. Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να διεκδικήσει, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2015, μεγαλύτερο μερίδιο για το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να έχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων θα «επιβαρύνει» τους προϋπολογισμούς του ΕΣΥ (από νοσηλείες) και του ΕΟΠΥΥ (από φάρμακα) κατά τουλάχιστον 175 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 100 εκατ. έχουν προϋπολογιστεί για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Προκειμένου η σχετική δαπάνη να μείνει σε αυτά τα επίπεδα (η πρόβλεψη του γενικού λογιστηρίου του κάνει λόγω για δαπάνη έως 340 εκατ. ευρώ), αναφέρεται στην ΚΥΑ η δυνατότητα των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ να ζητούν ειδικές εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ενώ επίκεινται και ειδικά περιθώρια κέρδους χονδρεμπόρων και φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ανασφάλιστοι «θα έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα της φαρμακευτικής περίθαλψης που αφορά οξέα περιστατικά, χρόνιες παθήσεις και φάρμακα υψηλού κόστους, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και προβλεπόμενες επιβαρύνσεις που ακολουθούνται για τους ασφαλισμένους». Η συνταγογράφηση γίνεται με βάση τη δραστική ουσία και χορηγείται πάντοτε το φθηνότερο φάρμακο της δραστικής ουσίας, εκτός και αν ο ασθενής καλύψει την όποια διαφορά σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή