«Δεν ψάχνουμε περαιτέρω “δεξαμενές” για απολύσεις»

«Δεν ψάχνουμε περαιτέρω “δεξαμενές” για απολύσεις»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εληξε χθες η προθεσμία, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο επιμερισμός ποσοστών σύμφωνα με τη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων σε κάθε υπουργείο θα έπρεπε έως χθες να έχουν καταταγεί όλοι οι υπάλληλοι στις τρεις κατηγορίες: Με βαθμό αξιολόγησης 9 -10 μέχρι το 25%, από 7 – 8 μέχρι και το 60% των υπαλλήλων και από 1 – 6 όχι λιγότεροι από 15% του συνόλου του προσωπικού. Την κατηγοριοποίηση αυτή πρέπει να συγκεντρώσει το κάθε υπουργείο για να προχωρήσει μετά η διαδικασία της αξιολόγησης.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα ακριβής εικόνα, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν πως η διαδικασία στη συντριπτική πλειονότητα των υπουργείων θα προχωρήσει κανονικά, με μόνο ερωτηματικό το υπ. Εσωτερικών, που εποπτεύει τους δήμους και τις περιφέρειες. «Εμείς δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την αναγκαία διαδικασία της αξιολόγησης», διαμηνύουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Θεσμοθετήσαμε τη συγκριτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η απαξίωση του παρόντος συστήματος αξιολόγησης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον Real fm. Και διευκρίνισε: «Η αξιολόγηση είναι απολύτως αποσυνδεδεμένη από το πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας, τις απολύσεις και φυσικά τη μείωση μισθού. Oσοι έρχονται και λένε ότι ψάχνουμε για περαιτέρω “δεξαμενές” για απολύσεις και διαθεσιμότητες, λένε ψέματα».

Διαφορετική είναι η εικόνα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου σύμφωνα με τον κ. Θέμη Μπαλασόπουλο, πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, «ούτε ένας από τους δήμους της χώρας δεν προχώρησε και δεν απέστειλε τα στοιχεία επιμερισμού ποσοστών. Υλοποιήθηκαν, δηλαδή, οι αποφάσεις της συντριπτικής πλειονότητας των δημοτικών συμβουλίων και βεβαίως η αγωνιστική στάση των εργαζομένων». Ο κ. Μπαλασόπουλος πέρα από τη συνολική εναντίωση στο σύστημα αξιολόγησης (που σύμφωνα με την ομοσπονδία στηρίζεται σε αυθαίρετη κατανομή ποσοστών), υποστηρίζει πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν αφορά το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον Σεπτέμβριο, πάντως, αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αξιολόγηση, καθώς έχει κατατεθεί προσφυγή που θεωρεί αντισυνταγματική τη ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή