Με υποχωρήσεις η φυλακή υψίστης ασφαλείας

Με υποχωρήσεις η φυλακή υψίστης ασφαλείας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γρανάζια των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών ενεπλάκη και το νομοθέτημα για τη λεγόμενη φυλακή υψίστης ασφαλείας, που εισάγεται για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής, αύριο, Πέμπτη, με σημαντικές τροποποιήσεις των διατάξεών του, που αφυδατώνουν το αρχικό τους περιεχόμενο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, που είχε καταθέσει το αρχικό σχέδιο νόμου για εκείνους που θα κρατηθούν στη νέα φυλακή, την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις με σημαντικές αλλαγές στο νομοθέτημα, μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από βαρυποινίτες και άλλους σκληρούς των φυλακών, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούν ουσιαστικά μια «λάιτ» εκδοχή της φυλακής υψίστης ασφαλείας.

Ενδεικτικό των υποχωρήσεων στις οποίες ήδη έχει προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης (ακόμα δεν είναι γνωστό πώς θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή) είναι η διάταξη που προέβλεπε ως ελάχιστο χρόνο κράτησης των τρομοκρατών στη νέα φυλακή τα 10 χρόνια, τα οποία έγιναν προς το παρόν πέντε, ενώ ανάλογες προσαρμογές έχουν γίνει και σε άλλες διατάξεις.

Το νέο νομοθέτημα, όπως εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει τρεις σημαντικές κατηγορίες καταδίκων που θα κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό:

1. Οσοι έχουν καταδίκες για εσχάτη προδοσία και τρομοκρατική δράση, με ποινή πάνω από 12 χρόνια. Θα παραμένουν έγκλειστοι στη φυλακή τουλάχιστον για πέντε χρόνια (στο αρχικό κείμενο η πρόβλεψη ήταν για 10, αλλά μειώθηκε ο χρόνος λόγω των αντιδράσεων), χρονικό διάστημα που θα μπορεί να παραταθεί για κάποια χρόνια ακόμη, ανάλογα με την κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα, ενώ υπάρχει πρόταση από το ΠΑΣΟΚ για μόνον δύο χρόνια κράτησης και πρόβλεψη για ανανέωση με δικαστική κρίση για άλλα δύο (δύο συν δύο).

2. Οσοι έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινές καθείρξεως από 10 χρόνια έως και ισόβια για συγκεκριμένα αδικήματα που προβλέπονται ρητά σε διάταξη του νέου νομοθετήματος. Πρόκειται για καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αρκεί το βασικό αδίκημα που συνδέει τα μέλη της συμμορίας να είναι ανθρωποκτονίες, ληστείες που τελούνται με ιδιαίτερη σκληρότητα και εκβιασμοί. Με άλλα λόγια, οι καταδικασθέντες για το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα.

Ο χρόνος παραμονής αυτής της κατηγορίας καταδίκων ορίζεται στα 4 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης, αν κριθεί απαραίτητο από τον εισαγγελέα Εφετών.

3. Οσοι κατάδικοι εμπλέκονται σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα μέσα στη φυλακή, όπως βίαιες αποδράσεις, οργανωμένες στάσεις και εξεγέρσεις, επικίνδυνες επιθέσεις κατά σωφρονιστικών ή συγκρατουμένων τους, εφόσον αρμοδίως κριθούν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Θα μετάγονται και θα κρατούνται για τουλάχιστον 4 χρόνια.

Το νομοσχέδιο, όπως εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις τελευταίες βελτιώσεις, δίδει σημαντικές δυνατότητες κρίσης στον εισαγγελέα Εφετών για τις κατηγορίες των καταδίκων που τελικά θα πηγαίνουν στον Δομοκό, πλην εκείνων που εγκλείονται για εσχάτη προδοσία και τρομοκρατία και θα κρατούνται εκεί χωρίς άλλη προϋπόθεση. Ο εισαγγελέας Εφετών θα κρίνει την επικινδυνότητά τους και την ανανέωση του χρόνου παραμονής στη φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οι κατάδικοι θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας οι κρατούμενοι θα στερούνται του δικαιώματος αδειών όσο χρόνο είναι εκεί και θα έχουν επισκεπτήρια ακώλυτα για τους δικηγόρους τους και μόνον κατ’ εξαίρεση με στενά συγγενικά τους πρόσωπα.

Και σε αυτό, ωστόσο, υπάρχουν αντιπροτάσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης από βουλευτές, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που προτείνουν να προβλεφθούν επισκεπτήρια για συγγενείς μέχρι και τετάρτου βαθμού.

Στον Δομοκό

Η φυλακή στον Δομοκό, που είναι και η πρώτη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη χώρα, όπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, είναι έτοιμη και με πρόβλεψη να φιλοξενεί συνολικά 600 κρατουμένους.

Με την έναρξη της λειτουργίας της, που χρονικά προσδιορίζεται τον επόμενο μήνα, αναμένεται να μεταχθούν από άλλες φυλακές περί τους 150 καταδίκους, ενώ για τη λειτουργία της απομένουν ελάχιστες εργασίες για την εξωτερική της περίφραξη.

Οπως προσθέτει ο κ. Σκανδάμης, στη φυλακή έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα με την ενίσχυση των κελιών με ειδικές κάμερες, συρματοπλέγματα, όπου απαιτείται, ειδικά συρματόσχοινα προς αποφυγή αποδράσεων και προσωπικό που μέσα και έξω θα φθάνει τους 200 εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή