ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενας σωφρονιστικός υπάλληλος για 400 κρατουμένους

Ενας σωφρονιστικός υπάλληλος για 400 κρατουμένους

Με τις ελληνικές φυλακές να ασφυκτιούν διαθέτοντας τρεις χιλιάδες κρατουμένους παραπάνω από εκείνους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να διαθέτουν αναλογίες που τρομάζουν, ένας προς 400 κρατούμενους, η κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα μας είναι από χρόνια στα όριά της.

Η ίδρυση για πρώτη φορά φυλακής Υψίστης Ασφαλείας, που προκάλεσε αντιδράσεις βαρυποινιτών μέσα στις φυλακές, έφερε στην επιφάνεια για μία ακόμη φορά τις παθογένειες δεκαετιών στις φυλακές, με την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να επιχειρεί να κάνει πράξη το αίτημα που πανταχόθεν διατυπώνεται από χρόνια για διαχωρισμό των κρατουμένων.

Και ενώ το βήμα για τη φυλακή Υψίστης Ασφαλείας γίνεται επιτέλους και για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που να μη διαθέτει ανάλογες φυλακές και μάλιστα από χρόνια και άρτια εξοπλισμένες. Ο χρόνος παραμονής επικίνδυνων κακοποιών και βαρυποινιτών σε αυτές είναι καθεστώς, προβλέπεται παντού, με την Ιταλία να διαθέτει το πληρέστερο σύστημα κράτησης σε φυλακές ειδικού τύπου.

Ο διαχωρισμός των κρατουμένων ανάλογα με τη βαρύτητα της εγκληματικής τους παραβατικότητας άλλωστε αποτέλεσε ένα από τα πάγια αιτήματα που διατυπώνονται, χωρίς ικανοποίηση, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, παρά τις επιμέρους και κατά καιρούς βελτιώσεις και τα ημίμετρα, αποτυπώνεται από τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων.

Μέχρι χθες, 12.638 κρατούμενοι φιλοξενούνται σε όλες τις φυλακές με ανώτατο όριο χωρητικότητας τους 9.886. Τρεις χιλιάδες παραπάνω. Υπάρχουν μάλιστα φυλακές που το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί προ πολλού, με τους κρατούμενους πραγματικά να στοιβάζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες κράτησής τους αλλά και για τις συνθήκες ασφαλείας των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ενδεικτικότερο παράδειγμα, ο Κορυδαλλός με 2.055 κρατούμενους για 800 θέσεις, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί στις περισσότερες φυλακές ανά την επικράτεια.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε στο νοσοκομείο κρατουμένων στον Κορυδαλλό, όπου κρατούνται διπλάσιοι από όσους χωράνε, ενώ το σωφρονιστικό προσωπικό έχει τέτοιες ελλείψεις, που αναλογίες σωφρονιστικών με κρατουμένους έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Οι αναλογίες

Μόνον στον Κορυδαλλό, ένας σωφρονιστικός αντιστοιχεί σε 400 κρατουμένους, ενώ σε άλλες φυλακές, Τρίκαλα, Γρεβενά, Λάρισα, η αναλογία είναι ένας προς 130 ή 150 κρατουμένους.

Τέτοια είναι η κατάσταση, που περί τους 700 καταδίκους και υποδίκους που θα έπρεπε να είναι μέσα στη φυλακή κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και οι προσδοκίες για ανακούφιση του προβλήματος να έχουν επενδυθεί στον θεσμό της διαθεσιμότητας.

Οπως αναφέρει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, 550 υπάλληλοι έχουν διατεθεί από την πρώην Δημοτική Αστυνομία για την ενίσχυση του προσωπικού μέσα και έξω από τις φυλακές και η ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεισερχόμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα (περνούν μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση).