Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το νομοσχέδιο γιατί «σκοτώνει την ελπίδα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το νομοσχέδιο γιατί «σκοτώνει την ελπίδα»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονή τους αντίθεση στο νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ΄, εξέφρασαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης. Ανάμεσα στα άτομα που παραβρέθηκαν ήταν μέλη και βουλευτές του κόμματος αλλά και δικηγόροι, κάποιοι από τους οποίους χειρίζονται υποθέσεις τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών αδικημάτων. Ανάμεσα στα επιχειρήματα κατά της δημιουργίας της φυλακής στον Δομοκό που παρέθεσαν ήταν η διάκριση ανάμεσα στους κρατουμένους που -κατά την άποψή τους- δεν θα έπρεπε να γίνεται, η προσπάθεια του κράτους να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης κ.ά. «Το νομοσχέδιο επιχειρεί να σκοτώσει την ελπίδα, να επιβάλλει συνθήκες ψυχικού και ηθικού θανάτου», είχε την άποψη η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η ίδια επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηρίζοντάς την «αδύναμη» και «τσάμπα μάγκα» απέναντι σε άτομα για τις ζωές των οποίων έχει την ευθύνη. «Ευθύνη την οποία της υπενθυμίζουν διαρκώς οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Υποστήριξε δε ότι τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος δεν θα λυθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση των φυλακών. Οπως είπε, το κράτος διαθέτει ανά κρατούμενο 1,8 – 2,1 ευρώ την ημέρα, χρήματα που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. «Στις φυλακές Δομοκού που προορίζονται για υψίστης ασφαλείας έχει τρεχούμενο νερό 9 ώρες την ημέρα. Εκεί κρατούνται 700 άτομα σε χώρους προορισμένους για 570, ενώ κάποιοι από αυτούς κοιμούνται στο πάτωμα ακόμη και για χρόνια», ισχυρίστηκε τονίζοντας ότι πρόκειται για «φυλακή 7 ετών που βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Για τις συνθήκες στις φυλακές μίλησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η οποία επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού και μίλησε με τους κρατουμένους. Σύμφωνα με όσα της είπαν, μετά τη μη επιστροφή του Ξηρού στις φυλακές έχουν «καταστρατηγηθεί όλα τα δικαιώματα», όπως το ότι δεν δίνονται πλέον άδειες σε κανέναν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον ΔΣΑ είπε ότι το ζήτημα του νομοσχεδίου δεν ήρθε καν στην ατζέντα του συλλόγου, ούτε έχει ψηφιστεί κάτι σχετικό.

Παρέμβαση Ρουπακιώτη

Επιπλέον, ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος τάχθηκε κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το νομοθέτημα «θέλει να στερήσει την ελπίδα».

Στην εισήγησή της η δικηγόρος Δανάη Κολτσίδα, συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα Δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να δημιουργήσει αναστάτωση στις φυλακές. «Ερχεται να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο που πάσχει. Δεν θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι στο κλίμα των φυλακών», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Η εγκληματικότητα με την οποία έρχεται σε επαφή ο μέσος πολίτης δεν αφορά εκείνους για τους οποίους δημιουργούνται οι φυλακές τύπου Γ΄», ισχυρίστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή