ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι έγκλειστοι

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι έγκλειστοι

Σε διακοπή των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν χθες οι έγκλειστοι των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας που αντιδρούν στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Αποφάσισαν συγκεκριμένα την αναστολή της απεργίας πείνας που πραγματοποιούσαν από την 23η Ιουνίου. Η αποκλιμάκωση της έντασης αποδίδεται, κατά μία εκδοχή, στις τροποποιήσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κίνηση τακτικής που προμηνύει νέο γύρο περισσότερο δυναμικών και μαζικών αντιδράσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις απασχόλησαν και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικά, αξιωματικός-επικεφαλής «ειδικής» υπηρεσίας της Αστυνομίας έλεγε χθες στην «Κ» ότι «όσοι υποκίνησαν τα γεγονότα απέτυχαν να προσδώσουν μαζικό χαρακτήρα στην κινητοποίηση και υποχρεώθηκαν σε υπαναχώρηση». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στην απεργία πείνας συμμετείχαν έως και 4.500 κρατούμενοι, ενώ μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού 1.300. Εγκλειστος των φυλακών Κορυδαλλού και μέλος της επιτροπής «αγώνα» των κρατουμένων είπε στην «Κ» ότι «η συμμετοχή στην απεργία πείνας ήταν μεγαλύτερη στις φυλακές Κορυδαλλού, Δομοκού, Κέρκυρας και Γρεβενών». Προσέθεσε ότι «οι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο θεωρήθηκαν μικρή νίκη, ωστόσο έρχεται δεύτερο κύμα αντιδράσεων με σκοπό την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου». Διαφορετική διάσταση των εξελίξεων ανέδειξε πηγή από το περιβάλλον της φυλακής. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι αντιδράσεις στη φυλακή Κορυδαλλού «καπελώθηκαν» από τους κρατουμένους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», γεγονός που διέσπασε το σώμα των κρατουμένων. Η ίδια πηγή δήλωσε με νόημα ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζικότερη σε φυλακές της Στερεάς Ελλάδας όπου κρατούνται βαρυποινίτες για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με μέλη των «Πυρήνων».

Τα παραπάνω ενισχύει μαρτυρία στην «Κ» κρατουμένου των φυλακών Κορυδαλλού. Ισχυρίστηκε ότι τα μέλη των «Πυρήνων» επέβαλαν στους κρατουμένους να απέχουν από το συσσίτιο, ενώ όσοι δεν υπάκουαν μετακινούνταν κατ’ εντολήν τους από την Α΄ σε άλλη πτέρυγα της φυλακής! Λέει μεταξύ άλλων: «Το μεσημέρι της Δευτέρας μας φώναξαν στον διάδρομο και μας ανακοίνωσαν ότι το νομοσχέδιο θα αποσυρόταν, καθώς και ότι το πρωί της Τρίτης θα μας ανακοίνωναν εάν συνεχίζουμε ή όχι την απεργία πείνας. Τελικά, σήμερα (σ.σ. χθες) έδωσαν εντολή να μοιραστούν τα κουπόνια για το συσσίτιο». Ο ίδιος περιγράφει ακόμα ότι «στην αρχή της κινητοποίησης τα μέλη των «Πυρήνων» μας έδωσαν μαύρες σακούλες και μας ζήτησαν να βάλουμε μέσα όσα τρόφιμα είχε ο καθένας στο κελί του. Τις σακούλες τοποθέτησαν σε αποθήκη και μόνο χθες, μετά δηλαδή την αναστολή της απεργίας, μας επέτρεψαν να πάρουμε πίσω τα τρόφιμα. Οσοι δεν είχαν υπακούσει στις οδηγίες τους και κρατούσαν τρόφιμα στα κελιά μετακινήθηκαν από την Α΄ πτέρυγα κατόπιν δικής τους εντολής. Ορισμένοι από εμάς μετά τις 9 το βράδυ μαγειρεύαμε στα κελιά προσέχοντας να μη μυρίσει στον διάδρομο». Ο ίδιος κρατούμενος περιέγραψε ότι τη Δευτέρα οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» πήγαν να εμποδίσουν τη διανομή συσσιτίου στους κρατούμενους της Δ΄ πτέρυγας, που είχαν πρώτοι αποφασίσει να αναστείλουν την απεργία, με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια με Αλβανούς κρατουμένους. «Τελικά οι “Πυρήνες” υποχώρησαν» δήλωσε.

Στα περιφερειακά σωφρονιστικά καταστήματα

Διαφορετική είναι πάντως η εικόνα σε αρκετές φυλακές της περιφέρειας. Στη φυλακή Αλικαρνασσού, για παράδειγμα, οι κρατούμενοι δεν πραγματοποίησαν απεργία πείνας, αλλά απείχαν από το συσσίτιο. Οπως αποκάλυψε στην «Κ» σωφρονιστικός υπάλληλος, από τους 330 κρατουμένους 90 απείχαν από το συσσίτιο, ενώ κανείς δεν προχώρησε σε απεργία πείνας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, αντίθετα με την επίσημη εκδοχή του υπ. Δικαιοσύνης, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι στις φυλακές Δομοκού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις ούτως ώστε να λειτουργήσουν ως φυλακές υψίστης ασφαλείας. Σε σχετική ερώτηση, πηγή του Αρχηγείου απάντησε χθες ότι «εκπονήσαμε μελέτη τρωτότητας και συντάξαμε σχέδιο που προβλέπει ότι πρέπει να κατασκευαστούν πρόσθετες σκοπιές και δύο ακόμα νεκρές ζώνες περιμετρικά του σωφρονιστικού καταστήματος. Το σχέδιο έχει δοθεί στη “Θέμις Κατασκευαστική”. Μετά πρόσφατη αυτοψία στην περιοχή ωστόσο, προέκυψε ότι τα έργα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει».