Ε.Δ.: καταργούνται θέσεις ανώτατων αξιωματικών

Ε.Δ.: καταργούνται θέσεις ανώτατων αξιωματικών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέσεις ανωτάτων αξιωματικών καταργεί στο στράτευμα η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ το 2013. Η υλοποίησή της προκαλεί τώρα αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς που στις τελευταίες κρίσεις δεν προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα.

Η υλοποίηση της νέας δομής αποτελεί υποχρέωση του στρατεύματος εδώ και δύο χρόνια και έχουν ήδη καταργηθεί σχήματα και στρατιωτικά σώματα που απαιτούσαν ανώτατους αξιωματικούς για τη διοίκησή τους, όπως π.χ. τα Α΄ και Β΄ Σώματα Στρατού. Για να μην καταργηθούν οι θέσεις μονομιάς και δημιουργηθεί αναστάτωση στις Ε.Δ., ο προγραμματισμός προέβλεπε να περιοριστεί ο αριθμός των αξιωματικών που θα προαχθούν στην ανώτατη βαθμίδα σταδιακά στις κρίσεις δύο ετών (το 2014 και το 2015).

Το ΓΕΝ και το ΓΕΑ ανταποκρίθηκαν στις οδηγίες. Το ΓΕΑ δεν προήγαγε κανέναν πάνω από τον προβλεπόμενο αριθμό, ενώ το ΓΕΝ μόλις δύο αξιωματικούς. Αντίθετα, στον Στρατό Ξηράς προήχθησαν 22 αξιωματικοί παραπάνω από όσους προέβλεπε η υλοποίηση της νέας δομής και αυτό έχει πλέον ως συνέπεια ότι στις κρίσεις του επομένου έτους θα χρειαστεί να υπάρξει μείωση των προαγωγών σε ανώτατο βαθμό στον Στρατό κατά περίπου 40 άτομα, έναντι 8 της Αεροπορίας και 10 του Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Στρατό Ξηράς έγιναν σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να παρακαμφθεί αυτή η υποχρέωση. Ωστόσο, αυτό πια δεν είναι δυνατόν, καθώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος απέστειλε σε όλα τα Γενικά Επιτελεία έγγραφο με το οποίο ζητεί τη μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών, όπως προβλέπει η νέα δομή με την ολοκλήρωση των κρίσεων του 2015, και ασχέτως του πώς εξελίχθηκαν οι κρίσεις 2014. Μάλιστα το ΓΕΕΘΑ θέλει ώς τον Σεπτέμβριο να έχει προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των αξιωματικών που απαιτούνται σε κάθε βαθμό και να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και η μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών (δηλ. από τον βαθμό του ταξιάρχου και πάνω) ήταν αντικείμενο συζήτησης για χρόνια στο υπ. Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ, καθώς η Ελλάδα είχε αναλογικά με τον πληθυσμό της τους περισσότερους αξιωματικούς στο ΝΑΤΟ. Μόνον η κρίση και η πίεση της τρόικας για περικοπές, ωστόσο, έκαναν τις ελληνικές κυβερνήσεις να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Η αρχική απόφαση για τη νέα δομή ελήφθη επί υπουργίας Π. Μπεγλίτη το 2011 και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ το 2013, επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή