Χαρίζουν αλλά δεν ανταλλάσσουν αγαθά οι Έλληνες

Χαρίζουν αλλά δεν ανταλλάσσουν αγαθά οι Έλληνες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση «ταρακούνησε» την ελληνική κοινωνία σε πολλά θέματα, αλλά ορισμένες συνήθειες δείχνουν να παραμένουν ακόμα ακλόνητες. Μία απ’ αυτές είναι η αποφυγή ανταλλαγής πραγμάτων ή επαναχρησιμοποίησης ή ακόμα και αγοράς μεταχειρισμένων ειδών.

Σε μια αποκαλυπτική έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» της WWF Ελλάς, καταγράφηκε πως μόλις το 12% των Ελλήνων έχει ανταλλάξει κάποιο αγαθό τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 85% δεν έχει αγοράσει καν κάποιο μεταχειρισμένο προϊόν.

Από την άλλη, υψηλό είναι το ποσοστό (69%) όσων έχουν δωρίσει ή χαρίσει αντικείμενα εντός των τελευταίων 12 μηνών. Δηλαδή, οι πολίτες έχουν σε σημαντικό βαθμό ευαισθητοποιηθεί από την κρίση και δωρίζουν ή χαρίζουν είδη (κυρίως μεταξύ συγγενών και φίλων), ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό υιοθετούν την κουλτούρα της ανταλλαγής μεταχειρισμένων αντικειμένων.

Μάλιστα και στην περίπτωση αυτή, οι ανταλλαγές γίνονται εντός του οικογενειακού ή φιλικού κύκλου σε ποσοστό 74%. Μέσω ενοριών, ιδρυμάτων και οργανισμών έχει ανταλλάξει είδη το 18% όσων το πραγματοποίησαν, ενώ μέσω μπαζάρ ή άλλων δημόσιων τρόπων το 5%.

Στο ερώτημα γιατί δεν προσχωρούν στην πρακτική της ανταλλαγής, οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις είναι πως «δεν με έχει απασχολήσει ή θεωρώ πως δεν το έχω ανάγκη» (18%) και «δεν μου αρέσει, δεν είναι της φιλοσοφίας μου» (14%).

Τα αντικείμενα που δωρίζονται ή ανταλλάσσονται είναι κυρίως ρούχα, βιβλία και ηλεκτρονικά είδη, ενώ «νότα αισιοδοξίας» χαρακτηρίζει η WWF το γεγονός πως το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα μπορούσε στο μέλλον να ανταλλάξει χωρίς χρήματα κάποιο αντικείμενο. Επίσης, σημαντικό είναι πως ο ένας στους τρεις που αντάλλαξε είδη το περασμένο έτος, είναι από 18-24 ετών.

«Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματα που η επέκταση του χρόνου ζωής των υλικών αγαθών φέρνει στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτό που κάποιος θεωρεί σκουπίδι, μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο», σχολίασε ο Αχιλλέας Πληθάρας, από την WWF.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή