Αντιδράσεις για τον διαχωρισμό παραγωγών- επαγγελματιών

Αντιδράσεις για τον διαχωρισμό παραγωγών- επαγγελματιών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Άμεσα, να ξεκινήσει από τη Βουλή η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ενταχτούν οι λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας, ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, με αφορμή την έκδοση απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης, για τον «Διαχωρισμό, τη Διακριτότητα και τα Κριτήρια Απόδοσης των Θέσεων» σύμφωνα με τον νόμο 4264|2014.

Οι παραγωγοί και έμποροι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τον διαχωρισμό των παραγωγών- επαγγελματιών, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τις θέσεις που κατέχουν σήμερα και προειδοποιούν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. Η Ομοσπονδία ζητάει άμεσα να αποσυρθεί ο νόμος 4264|2014 για τις Λαϊκές Αγορές και να διατηρηθούν οι οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης με όλες τις αρμοδιότητές τους και να μην αυξηθούν τα διοικητικά πρόστιμα όπως προβλέπει ο νόμος από 300% έως 500%, δηλαδή από 300 ευρώ που ήταν, σε 1.000 ως 5.000 ευρώ.

Προτείνει δε, το αποθεματικό ταμείο του ΟΛΑΑ που υπολογίζουν οι παραγωγοί ότι διαθέτει 3.000.000 ευρώ και τα οποία μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής, «να αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών προς τους παραγωγούς- επαγγελματίες και κάθε χρόνο, μέρος του αποθεματικού θα διατίθεται σε άπορους και άνεργους συμπολίτες, με τη μορφή κουπονιών για προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από τις λαϊκές αγορές». Την Παρασκευή 4/7/2014 και ώρα 7:30 μμ στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, οι ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν ημερίδα ενημέρωσης.

Άρχισαν και τα πρόστιμα

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι με τον νέο νόμο 42642014, αυξήθηκαν τα πρόστιμα από 350% έως 500%, δηλαδή από 300 ευρώ που ήταν, σε 1000 έως 5000 ευρώ, ενώ επιβάλλονται, εκτός από το πρόστιμο και ποινές φυλάκισης για ορισμένες παραβάσεις από 3- 6 μήνες. Στα τρία πρόστιμα εντός τριών ετών, αφαιρείται οριστικά η άδεια. Ενημερώνει δε, ότι έγινε ήδη έλεγχος στη Λαϊκή Αγορά Αγίου Παύλου Δ' Αθηνών την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και υπήρξαν πρόστιμα:

– 5.000 ευρώ σε παραγωγό που δεν είχε την άδεια μαζί του.

– 5.000 ευρώ σε επαγγελματία με πλαστικά που δεν είχε ένα τιμολόγιο μαζί του.

– 3.000 ευρώ σε πωλητή ελιών επειδή δεν είχε σκέπασμα στις ελιές.

Η Ομοσπονδία ζητάει από τους επαγγελματίες να είναι προσεκτικοί και συνεπείς με τον νόμο:

– Να έχουν πάντα μαζί τους την άδεια.

– Στο Δελτίο Αποστολής να αναγράφονται όλες τις ποσότητες και είδη.

– Στην άδεια να αναγράφονται τα προϊόντα που εμπορεύονται καθημερινά και ας μην είναι θεωρημένη η άδεια και για τα οποία θα πάρουν οι ενδιαφερόμενοι βεβαίωση από την Τριμελή Επιτροπή.

– Να μην διαθέτουν προϊόντα για τα οποία δεν θα μπορεί να υπάρχει βεβαίωση από την Τριμελή Επιτροπή εκ των υστέρων, γιατί θα γίνουν και εκ των υστέρων έλεγχοι και τα πρόστιμα για τα παραπάνω είναι από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή