Σε πορτοκαλί συναγερμό όλη η χώρα

Σε πορτοκαλί συναγερμό όλη η χώρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ έθεσαν χθες εκτός λειτουργίας 13 θερμικές μονάδες της ΔΕΗ στερώντας από το σύστημα 3.400 μεγαβάτ. Ο Διαχειριστής του Δικτύου κατάρτισε χθες δύο σχεδιαγράμματα προγραμματισμού διακοπών ρεύματος διάρκειας μιας ώρας στην ηπειρωτική χώρα. Το πρωινό πρόγραμμα από 11 π.μ. έως 2 μ.μ. δεν χρειάστηκε τελικά να υλοποιηθεί, καθώς η ζήτηση καλύφθηκε από τις μονάδες της ΔΕΗ που παρέμειναν σε λειτουργία, τις ιδιωτικές μονάδες που δούλεψαν στο «φουλ» και περίπου 1.400 MW εισαγωγών.

Ωστόσο, το βραδινό πρόγραμμα διακοπών για το διάστημα 7 μ.μ. με 8 μ.μ., διάρκειας επίσης μιας ώρας, υλοποιήθηκε και αυτό γιατί η ζήτηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τις πρωινές ώρες, ενώ από το σύστημα έλειπε η ισχύς των φωτοβολταϊκών που παράγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενδεικτικό πρόγραμμα διακοπών διάρκειας μιας ώρας ανακοίνωσε χθες ο Διαχειριστής Δικτύου και για την Κρήτη, το διάστημα 8 έως 10 το βράδυ. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας, χθες πρώτη ημέρα της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, δεν υπήρξαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και δεν χρειάστηκε καν ο Διαχειριστής να εκδώσει πρόγραμμα ενδεικτικών διακοπών ρεύματος. Στο εσωτερικό της ΓΕΝΟΠ κυριάρχησε η άποψη να μη διαταραχθεί η ηλεκτροδότηση των νησιών κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, που βρίσκεται από προχθές αποκλεισμένη στα γραφεία της οδού Χαλκοκονδύλη από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, κατέθεσε αγωγή κατά των κινητοποιήσεων, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα στις 11 το πρωί. Σε περίπτωση πάντως που οι κινητοποιήσεις παραταθούν, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αναμένεται να ενταθούν. Εάν μάλιστα οι κινητοποιήσεις επεκταθούν πέραν των 7 ημερών, αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε μη διαχειρίσιμο λόγω της έλλειψης τροφοδοσίας των λιγνιτικών σταθμών, καθώς τα αποθέματα στις αυλές των μονάδων εξαντλούνται. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τα ενδεικτικά προγράμματα των διακοπών από την ιστοσελίδα του Διαχειριστή στο Διαδίκτυο  και την ειδική τηλεφωνική γραμμή 210-6241860.

Στο μέτωπο που έχει συγκροτήσει η ΓΕΝΟΠ κατά της Μικρής ΔΕΗ συμμετέχουν σε κοινωνικό επίπεδο δέκα δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας και η ηγεσία της περιφέρειας, καθώς και μητροπολίτες της περιοχής. Την πρώτη ημέρα πάντως της κινητοποίησης η ΓΕΝΟΠ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την ανταπόκριση που ανέμενε από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες και έχει επενδύσει στη μάχη κατά της Μικρής ΔΕΗ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή