Ηράκλειο: Φοροδιαφυγή άνω των 10 εκατ. από ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων

Ηράκλειο: Φοροδιαφυγή άνω των 10 εκατ. από ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μεγάλη απάτη σε βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή που ξεπερνά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, συνελήφθησαν ένας άνδρας 64 ετών και η σύζυγός του, 57 ετών, ιδιοκτήτες τριών εταιρειών στον χώρο του τουρισμού, χτες το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης, από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Κρήτης.

Η σύλληψη έγινε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, κλιμάκιο της οποίας είχε μεταβεί στην Κρήτη για να διερευνήσει υπόθεση παράνομου πλουτισμού του άνδρα από μη απόδοση ΦΠΑ και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκε οργανωμένο λογιστήριο, στο οποίο τηρούνταν βιβλία των τριών επιχειρήσεων του άνδρα και της συζύγου του.

Οι εταιρείες αυτές ήταν: Ανώνυμη Εταιρεία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας ανήκουν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. Ανώνυμη Εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, στη διαχείριση της οποίας υπάγονται τρία ξενοδοχεία και 89 οχήματα. Ανώνυμη Εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων ιδιοκτησίας της, με στόλο που ξεπερνά τα 1.000 οχήματα.

Όπως προέκυψε, σε βάρος της πρώτης ΑΕ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η εταιρεία είχε βεβαιωμένες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, αρχικού ποσού 5 εκατ. ευρώ. Ο άνδρας, ως πρόεδρος της ανωτέρω εταιρείας και με σκοπό να αποκρύψει τα έσοδά της και να αποφύγει την κατάσχεσή τους από τους εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σύναψε συμφωνητικό με τη δεύτερη εταιρεία, η οποία ήταν ανενεργή με διευθύνοντα σύμβουλο τη γυναίκα του, προκειμένου να αναλάβει την πλήρη διαχείριση.

Με τον τρόπο αυτό η πρώτη εταιρεία του συνέχιζε ουσιαστικά να εκμεταλλεύεται τις τρεις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της στην Χερσόνησο, όμως τα έσοδα δεν πιστώνονταν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί υπέρ του Δημοσίου, αλλά σε αυτούς της εταιρείας της συζύγου του, η οποία εμφανίζονταν τυπικά ως διαχειρίστρια.

Εκτός από την απάτη και φοροδιαφυγή, διαπιστώθηκαν πολλές ακόμα παραβάσεις και για τις τρεις εταιρείες, (όπως έκδοση εικονικών τιμολογίων, μη απόδοση ΦΠΑ και μη καταχώριση παραστατικών), ενώ προέκυψε ότι το ύψος των εσόδων που δεν είχαν δηλωθεί και οι αναλογούντες φόροι ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί η αρμόδια ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή