Μόλυναν με ιό τους υπολογιστές

Μόλυναν με ιό τους υπολογιστές

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νεαροί Ελληνες, 27 και 31 ετών, απόφοιτοι και οι δύο τμημάτων Πληροφορικής ελληνικών πανεπιστημίων, συνελήφθησαν ως δημιουργοί ιού με κωδική ονομασία «Lecpetex», που φέρεται να έχει μολύνει 250.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως.

Εντοπίστηκαν έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Κατηγορούνται για απάτη και παραβίαση απορρήτου υπολογιστών και χθες οδηγήθηκαν στον 26ο τακτικό ανακριτή. Κατηγορούνται ότι δημιούργησαν τον ιό, τον οποίο διέδιδαν κυρίως μέσω Facebook. Εστελναν σε χρήστες της ιστοσελίδας προσωπικά μηνύματα με το κακόβουλο λογισμικό ως συνημμένο αρχείο.

Οι δύο δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των χρηστών του Facebook που έκαναν το λάθος να ανοίξουν τα «μολυσμένα» αρχεία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η διοίκηση του Facebook άλλαξε την πολιτική απορρήτου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή. Δευτερευόντως, οι δύο κατηγορούμενοι διέδιδαν τον Lecpetex μέσω προγραμμάτων peer-to-peer, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου ανταλλάσσουν δωρεάν μουσικά αρχεία, κινηματογραφικές ταινίες κ.ά. Με τη μέθοδο αυτή υπέκλεπταν από τους υπολογιστές τρίτων ψηφιακά-εικονικά νομίσματα (bitcoins) ή εναλλακτικά παρήγαγαν bitcoins χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα την ισχύ όλων των χιλιάδων υπολογιστών που είχαν υπό τον έλεγχό τους. Στη συνέχεια μετέτρεπαν σε ευρώ τα εικονικά νομίσματα μέσω ειδικών «ανταλλακτηρίων» που διατίθενται στο Διαδίκτυο. Κατά πληροφορίες, αποκόμισαν 23.000 ευρώ από τη δράση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή