Αύξηση των γραπτών κάτω του 10 στην Εκθεση

Αύξηση των γραπτών κάτω του 10 στην Εκθεση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκούρα τα βρήκαν οι φετινοί υποψήφιοι στην κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και των συνεπειών της, όπως τους ζητήθηκε στο πλαίσιο της Εκθεσης. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει καθώς το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας, στο οποίο εντάσσεται η Εκθεση, ήταν το μόνο γενικής παιδείας στο οποίο αυξήθηκαν σημαντικά τα γραπτά κάτω από τη βάση και ένα εκ των πέντε (σε σύνολο 22) στο οποίο οι αριστούχοι μειώθηκαν. Στον αντίποδα, οι αριστούχοι στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης επταπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Ετσι, επιβεβαιώνεται ότι η αποτυχία στα κρίσιμα μαθήματα «έπιασε ταβάνι» πέρυσι.

Ποσοστά ανά κατεύθυνση

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, ο ένας στους τρεις (ακριβές 30,49%) των υποψηφίων έχει βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση του 10. Το ποσοστό των υποψηφίων της πολυπληθέστερης τεχνολογικής κατεύθυνσης που έχει γενικό βαθμό πρόσβασης 10 φτάνει το 37,73%, ενώ στην ίδια θέση βρίσκεται το 30,09% των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης και το 13,04% της θετικής κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι 34.649, της θεωρητικής 31.213 και της θετικής 12.494.

Τα μαθήματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας ήταν τα Μαθηματικά και η Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης (με 60,33% και 69,46% των υποψηφίων κάτω από τη βάση), και η Ιστορία και τα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης (49,76% και 41,65% τα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση).

Ως προς την επιλογές των υποψηφίων, εντυπωσιακή είναι η μείωση όσων επέλεξαν τα Μαθηματικά γενικής παιδείας. Συνολικά, 25.719 υποψήφιοι -κατά 29,1% λιγότεροι από πέρυσι- διάλεξαν φέτος το μάθημα, και η μείωση αποδίδεται στα ιδιαίτερα δύσκολα («εξωπραγματικά» κατά πολλούς) θέματα που είχαν τεθεί πέρυσι. Ετσι, οι φετινοί υποψήφιοι ενίσχυσαν το ρεύμα προς τη Βιολογία κατεύθυνσης (50.411 υποψήφιοι, +16,2%), ενώ ευνοήθηκε και η Φυσική (1.999 υποψήφιοι, +56,8%).

Τέλος, η οικονομική κρίση και η πτώση της ζήτησης για επαγγέλματα στον χώρο της Οικονομίας προκάλεσε μείωση -κατά 20,6%- των υποψηφίων που επέλεξαν τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, υποχρεωτικό μάθημα για τη διεκδίκηση μίας θέσης στις οικονομικές σχολές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή