Αντίδραση ΕΟΠΥΥ προς κλινικές που δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους του

Αντίδραση ΕΟΠΥΥ προς κλινικές που δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους του

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διακοπή της σύμβασης με όσες κλινικές προχωρήσουν σε επίσχεση υπηρεσιών προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ απειλεί η διοίκηση του Οργανισμού. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, από χθες τα μέλη της πρέπει να αρνούνται την επί πιστώσει νοσηλεία ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ. Η Ενωση διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση εξόφλησης οφειλών και την εφαρμογή clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής των υπερβάσεων του προϋπολογισμού). Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει «αβάσιμους και προσχηματικούς» τους λόγους που επικαλείται η Ενωση για την επίσχεση εργασίας, διευκρινίζοντας ότι ο μεγαλύτερος όγκος ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007-2011 έχει εξοφληθεί, ενώ οι απαιτήσεις των κλινικών για Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2013 και για το 10% (υπόλοιπο μετά την προκαταβολή) του 2012 θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback.

Και προειδοποιεί ότι «όσες κλινικές επιλέξουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας προς τον Οργανισμό, πρέπει να γνωρίζουν ότι προβαίνουν σε μονομερή άρνηση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, συμπεριφορά η οποία συνιστά παραβίαση ουσιωδών όρων της σύμβασης και θα επιφέρει την άμεση διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ». Ο Οργανισμός καλεί τις κλινικές να επανέλθουν στον διάλογο για τις νέες συμβάσεις.

Να ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που προειδοποιεί ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ γι’ αυτές τις εξετάσεις εξαντλείται. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι μηνιαίες δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις κινούνται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου και τα σχετικά κονδύλια για όλο το 2014 είναι μόλις 328 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι «η οποιαδήποτε εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε εργαστήρια και κέντρα δεν θα μπορεί εφεξής να εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ και η πολιτεία δείχνει ότι στηρίζεται στο clawback».

Εν τω μεταξύ, απεφεύχθη η πρόωρη αναστολή λειτουργίας των χειρουργείων του ΚΑΤ για τακτικά περιστατικά, καθώς κατά τη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου με τη διοίκηση της 1η ΥΠΕ Αττικής αποφασίσθηκε ότι το ΚΑΤ θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του και όσα χρηματοδοτικά «προβλήματα» εμφανιστούν θα εξετασθούν στην ώρα τους. Σύμφωνα με την 1η ΥΠΕ, η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να μη δέχεται το ΚΑΤ τακτικά περιστατικά για Ιούλιο και Αύγουστο ήταν μία προληπτική κίνηση για να εξασφαλισθεί η τήρηση του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή