Σοβαρές παρατυπίες στη «Σαχάρα»

Σοβαρές παρατυπίες στη «Σαχάρα»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπάζωμα ρέματος, την καταστροφή των αμμοθινών και το παράνομο «φύτεμα» 363 ομπρελών στην παραλία Σαχάρα στον Δήμο Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής καταγγέλλουν πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως προκύπτει από την καταγγελία, υπάρχει πλήθος σοβαρών παρατυπιών στις απαραίτητες άδειες, οι οποίες φαίνεται ότι εκδόθηκαν χωρίς έλεγχο. Οι οργανώσεις ζητούν την άμεση αναστολή των εργασιών, ενώ δηλώνουν την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά και κατά του ΤΑΙΠΕΔ.

Την υπόθεση έφεραν στο φως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Αγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Αφορά έκταση 44 στρεμμάτων (ζώνη παλαιού αιγιαλού) σε δύο οικόπεδα, που αγόρασε πρόσφατα ιδιώτης από το ΤΑΙΠΕΔ. Οπως τονίζουν οι οργανώσεις:

– Μία σειρά από στοιχεία που επηρεάζουν τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται είτε να αγνοούνται είτε να μεταχρονολογούνται είτε να παραποιούνται σε όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο ιδιώτης. Για παράδειγμα, τα δύο οικόπεδα δεν είναι όμορα, τα χωρίζει ένα ρέμα («Κουρτόρεμα») που απουσιάζει από τα σχέδια και μπαζώθηκε από τον ιδιώτη.

– Η άδεια δόμησης/έγκριση δόμησης εκδόθηκε χωρίς να έχουν κατατεθεί τα προαπαιτούμενα από τον νόμο (τοπογραφικό διάγραμμα, καθορισμός αιγιαλού και παραλίας, γνωμοδότηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων). «Επιπρόσθετα, είναι εξόφθαλμη η παράλειψη οιασδήποτε αναφοράς στο “Κουρτόρεμα” που διατρέχει τα 2 οικόπεδα», αναφέρουν.

– Σε καμία από τις πράξεις χαρακτηρισμού του δασαρχείου Πολυγύρου, που αναφέρονται στην περιοχή, δεν γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα οικόπεδα που μεταβιβάστηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναθεώρησης ορισμού δασικής έκτασης.

– Ενώ δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια που θα επέτρεπε τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στη θέση έμπροσθεν του ακινήτου, ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών, καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500 τ.μ.

– Τέλος, «υπάρχει κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί Βιοποικιλότητας, βάσει του οποίου “απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως αμμοθίνες κ.λπ.”. Η θιγόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες αμμοθίνες, ευαίσθητα οικοσυστήματα και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση της θάλασσας», αναφέρουν.

Οι οργανώσεις ζητούν την άμεση αναστολή των εργασιών και κάνουν γνωστή την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά κατά του ΤΑΙΠΕΔ. «Η “ανάπτυξη” που συντελείται αυτήν τη στιγμή στη Σαχάρα της Χαλκιδικής είναι μία πρόγευση των ανυπολόγιστων συνεπειών που θα επιφέρει η απευκταία ψήφιση του νομοσχεδίου για αιγιαλό», υποστηρίζουν. Οπως εκτιμούν, αντίστοιχη εξέλιξη θα υπάρξει και για παρακείμενη έκταση 420 στρ., που ανήκει στον Δήμο Νέας Προποντίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή