Χ.Α.: απολογίες με υπομνήματα

Χ.Α.: απολογίες με υπομνήματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπομνήματα και χωρίς να απαντήσουν επί της ουσίας στις ερωτήσεις των ειδικών ανακριτριών απολογήθηκαν χθες ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Χρήστος Παπάς και Ιωάννης Λαγός, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και παράνομη κατοχή αρχείου.

Οι Νίκος Μιχαλολιάκος και Χρήστος Παπάς κατέθεσαν γραπτά σύντομα υπομνήματα χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ ο Ιωάννης Λαγός έδωσε κάποιες αρνητικές απαντήσεις, χωρίς επί της ουσίας να προσφέρει κάποια χρήσιμα στοιχεία στην ανάκριση.

Και οι τρεις, που συνεχίζουν να κρατούνται προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού, αρνήθηκαν τις αποδιδόμενες κατηγορίες και ειδικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι τα τέσσερα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του προορίζονταν για την ασφάλειά του, καθώς ήταν στόχος επιθέσεων κατά το παρελθόν. Ως πρόσθετο επιχείρημα κατοχής των όπλων για δική του χρήση, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής επικαλέστηκε ότι τα όπλα ουδέποτε διατέθηκαν σε τρίτους ούτε χρησιμοποιήθηκαν για άλλη δραστηριότητα.

Ομόφωνη απόφαση

Μετά τις απολογίες τους, που υπήρξαν σχετικά σύντομες, οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, με ομόφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, δεν προχώρησαν σε απόφαση για νέα προφυλάκιση των τριών, αλλά επέβαλαν μόνον σε δύο από αυτούς περιοριστικούς όρους, που προς το παρόν δεν έχουν πρακτική σημασία, μια και είναι προσωρινά κρατούμενοι.

Ειδικότερα στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Ιωάννη Λαγό επιβλήθηκαν ως περιοριστικοί όροι η κατ’ οίκον κράτηση και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ στον Χρήστο Παπά δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

Κατά την άφιξη των προφυλακισμένων χθες το πρωί στα δικαστήρια του Εφετείου της Αθήνας σημειώθηκε ένταση και επεισόδια, καθώς υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια επιχείρησαν να πλησιάσουν το όχημα της Αστυνομίας που μετήγαγε τους κρατούμενους, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Επεισόδια

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οπαδοί της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε δύο φωτορεπόρτερ τραυματίζοντας τον έναν από αυτούς, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες.

Με την ολοκλήρωση των απολογιών των τριών προφυλακισμένων, η ανακριτική διαδικασία εισέρχεται την επόμενη εβδομάδα στην τελική ευθεία με τις απολογίες των Ηλία Κασιδιάρη και Νικολάου Μίχου, που έχουν προσδιοριστεί για τις 10 και 9 του μήνα αντίστοιχα.

Και οι δύο υπόδικοι βουλευτές -είναι έξω με περιοριστικούς όρους- αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και αναμένεται να μη ζητήσουν άλλη προθεσμία και να απολογηθούν κανονικά. Μετά τις απολογίες τους, η ανάκριση θα περαιωθεί -ενδεχομένως να εξεταστούν ακόμη κάποιοι μάρτυρες- και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έναρξη της δίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή