Ορια στη δαπάνη φαρμάκων ανά ασφαλισμένο

Ορια στη δαπάνη φαρμάκων ανά ασφαλισμένο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον καθορισμό πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη που «προκαλεί» στον ΕΟΠΥΥ κάθε γιατρός ανάλογα με την ειδικότητά του, τον μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή προχώρησε το υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια για συγκράτηση των δαπανών και αύξηση της χρήσης γενοσήμων στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο θέτει ένα ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων ανά γιατρό, ενώ «προϊδεάζει» για σύστημα ανταμοιβών για τους γιατρούς που τηρούν τους κανόνες και για τα φαρμακεία που προωθούν γενόσημα στους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Π.χ., το κόστος των φαρμάκων που γράφει ανά ασφαλισμένο ένας καρδιολόγος στην Αττική δεν πρέπει τον Αύγουστο να ξεπεράσει τα 36,12 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 38,24 ευρώ. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη το όριο φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο για έναν καρδιολόγο είναι τον Αύγουστο 36,15 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 37,17 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης 36,45 ευρώ (Αύγουστο) και 34,23 ευρώ (Σεπτέμβριο) και στην Καβάλα 41,70 ευρώ και 40,98 ευρώ αντίστοιχα. Τα όρια αυτά ενσωματώνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέσω του οποίου ενημερώνεται καθημερινά ο γιατρός για τυχόν υπερβάσεις.

Επιπλέον, με την υπουργική απόφαση καθορίζονται ανά γιατρό τα μηνιαία ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης για φάρμακα στα οποία υπάρχουν και γενόσημα. Τα όρια αυτά καθορίστηκαν ανά θεραπευτική κατηγορία και κυμαίνονται από 10% -στην καλύτερη περίπτωση- έως και 100%. Οπως και για το πλαφόν δαπάνης, τα όρια προέκυψαν από τη στατιστική επεξεργασία από τις συνταγές του 2013. Υπενθυμίζεται ότι στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό γενοσήμων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από περίπου 20% που είναι σήμερα στο 60%. Ετσι, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να καθορίσει σύστημα ανταμοιβών στους γιατρούς που γράφουν φάρμακα με δαπάνη μικρότερη του πλαφόν που τίθεται ή υπερκαλύπτουν το ποσοστιαίο ελάχιστο όριο στη συνταγογράφηση γενοσήμων.

Εξαιρέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, εξαιρείται των ορίων η συνταγογράφηση που αφορά χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικούς και πάσχοντες από κυστική ίνωση.

Στην υπουργική απόφαση επαναλαμβάνεται η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο κατά την εκτέλεση της συνταγής τα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή (γενόσημα) και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί. Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακοποιό, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ μπορεί να θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς σε σχέση με το πόσα γενόσημα προωθούν από τα φαρμακεία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή