Και διασώστες και «τουρίστες»…

Και διασώστες και «τουρίστες»…

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόσιοι διασώστες του ΕΚΑΒ θα συνδυάσουν εφέτος εργασιακό καθήκον και διακοπές, αφού ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της διοίκησης του Κέντρου να «ανταλλάξουν» τις καλοκαιρινές ημέρες της άδειάς τους με εργασία σε νησί, δωρεάν διαμονή και αυξημένες αποδοχές «εκτός έδρας».

Τα τελευταία πέντε καλοκαίρια το ΕΚΑΒ προβαίνει σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να ενισχύσει νησιά αλλά και τουριστικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας για να καλύψουν τις αυξημένες λόγω θέρους ανάγκες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Πέρυσι, στα νησιά είχαν μεταβεί για το καλοκαίρι 112 διασώστες (ανά 20ήμερο έκαστος) το διάστημα από 15 Ιουνίου έως τέλος Αυγούστου. Εφέτος ο αριθμός των διασωστών είναι μεγαλύτερος όπως μεγαλύτερο είναι και το χρονικό διάστημα που θα καλύψουν: από 1η Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ συνεργάστηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και με ενώσεις ξενοδόχων και ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να διασφαλίσει δωρεάν κατάλυμα για τους διασώστες. Επίσης φρόντισε οι «εθελοντές» που επιλέχθηκαν να μην προέρχονται από το κεντρικό παράρτημα του ΕΚΑΒ, αλλά από περιφερειακά παραρτήματα και φυσικά περιοχές που δεν δέχονται ιδιαίτερο τουρισμό το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημέρες άδειας των διασωστών δεν χάνονται, απλά μεταφέρονται σε μία λιγότερο «επείγουσα» περίοδο.

Παράλληλα, με αυξημένους ρυθμούς δουλεύει και το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που λόγω θέρους καλείται να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερο αριθμό κλήσεων. Αυτές αξιολογούνται και ανάλογα με το κατά  πόσον επείγον είναι κάθε περιστατικό και τις δυνατότητες αντιμετώπισής του στο νησί ή την ακριτική περιοχή θα επιλεγεί και ο τρόπος αντίδρασης. Θα σηκωθεί ελικόπτερο; Θα πάει ταχύπλοο ή θα χρειαστεί ο συνδυασμός των δύο μέσων;

Επτά διακομιδές ασθενών την ημέρα από νησιά προς το κέντρο έγιναν κατά μέσο όρο τον περασμένο μήνα, με εναέρια ή και πλωτά μέσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, συνολικά τον Ιούνιο 2014 πραγματοποιήθηκαν 221 διακομιδές από νησιά του Αιγαίου προς Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη κατά κύριο λόγο, αριθμός αισθητά αυξημένος σε σχέση με τον Ιούνιο 2013 όπου έγιναν 202 διακομιδές. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι ακόμα πιο «πιεστικοί» και είναι ενδεικτικό ότι τον περυσινό Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 250 διακομιδές. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, η καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των γιατρών του Κέντρου και των γιατρών στα νησιά, έχει περιορίσει τις αεροδιακομιδές που γίνονταν παλιά και για «ψύλλου πήδημα». Ωστόσο οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και σε άμεση συνάρτηση με τις ελλείψεις σε γιατρούς που καταγράφονται στα νησιά μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις, εάν τα νησιά δεν είχαν τα σοβαρά κενά που έχουν σήμερα κυρίως σε παιδιάτρους, καρδιολόγους και γενικούς γιατρούς εκπαιδευμένους ειδικά στην επείγουσα ιατρική, ο αριθμός των διακομιδών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο κόστος της κάθε διακομιδής και τους κινδύνους που αυτή ενέχει.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο διοικητής του ΕΚΑΒ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, «το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση όλων των περιστατικών». Ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρει ενδεικτικά ότι «τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ» και προσθέτει ότι «έχουμε προχωρήσει, μέσω εσωτερικών μετακινήσεων του υπάρχοντος προσωπικού, στην ενίσχυση όλων των τουριστικών προορισμών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση των αυτοκινούμενων δυνάμεων στον μικρότερο εφικτό χρόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή