ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Λήξη της απεργίας τα μεσάνυχτα

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Λήξη της απεργίας τα μεσάνυχτα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ. Κατόπιν αυτών, η ζήτηση ρεύματος καλύπτεται πλήρως χωρίς να υπάρχει ανάγκη περικοπών.

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης και απευθύνει, με την ανακοίνωσή της, κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας: « Να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης».

Αποκαθίσταται σταδιακά το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, μετά την επίταξη. Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ. Με τα δεδομένα αυτά η ζήτηση ρεύματος καλύπτεται πλήρως χωρίς να υπάρχει ανάγκη περικοπών.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην «επίταξη των υπηρεσιών» των απεργών της ΔΕΗ μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΓΕΝΟΠ.

H προαναγγελθείσα απόφαση ήρθε μετά τις δημόσιες δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών ότι η κινητοποίηση θα συνεχιστεί, παρά τη δικαστική εντολή. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είχε ήδη καταλήξει στην επόμενη κίνησή του και, όπως χαρακτηριστικά λεγόταν, μόνη περίπτωση να μην υπήρχε κινητοποίηση των απεργών θα ήταν οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις να μην περιλαμβάνουν… διακοπές ρεύματος.

Ωστόσο, θα συνιστούσε πολιτική έκπληξη ενώ θα ήταν και συνδικαλιστικά αδιανόητο να υποχωρήσουν οι συνδικαλιστές μετά από ένα μόνον 48ωρο απεργίας, εκτίμηση που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου την πολιτική κινητοποίηση του προσωπικού της Επιχείρησης. «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή