Εως 31/7 η παράταση για ενδοδημοτική κινητικότητα

Εως 31/7 η παράταση για ενδοδημοτική κινητικότητα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου για τη συμμετοχή στην εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα δίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο επιπλέον χρόνος είναι σχετικά περιορισμένος, καθώς υπήρχε η εκτίμηση πως η νέα προθεσμία θα έληγε εντός του Αυγούστου. Πάντως, με τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών, επεκτείνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα και στους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού. Δηλαδή, εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους δικαίωμα συμμετοχής στην εθελοντική κινητικότητα (η οποία ονομάστηκε «ενδοαυτοδιοικητική») θα έχουν και υπάλληλοι περιφερειών, καθώς και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις».

Ο στόχος που έχει τεθεί για την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα είναι να συμμετάσχουν 3.000 υπάλληλοι. Μέχρι τώρα όμως έχουν πάρει μέρος 990 υπάλληλοι, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εσωτερικών να αναζητεί ακόμα 2.000 πρόθυμους, εντός του Ιουλίου. Εγχείρημα καθόλου εύκολο, αν και οι κενές θέσεις που έχουν δηλωθεί από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις οποίες μπορούν να καλύψουν οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τις 5.000.

Για να διευκολύνει όσους υπαλλήλους σκέφτονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το υπουργείο προτίθεται να ανακοινώσει τις υπηρεσιακές ανάγκες για τις οποίες έχει ζητηθεί κάλυψη θέσεων. Τονίζεται, βεβαίως, πως η παράθεση των προς κάλυψη θέσεων θα είναι ενδεικτική και δεν θα περιορίζει τον υπάλληλο, ο οποίος θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για μετακίνηση σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών από Σεπτέμβριο, λόγω καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς σε περιφέρειες της χώρας. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να ανατεθεί το έργο της μεταφοράς σε προσωρινούς μειοδότες.

Απεργεί η ΑΔΕΔΥ

Με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 9 Ιουλίου απαντά η ΑΔΕΔΥ στη διαδικασία της αξιολόγησης, στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας και στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει πως «μέσω των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου επιδιώκεται η μετατροπή των εργαζομένων σε απασχολούμενους με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Σχετικά με τον επανέλεγχο της διαδικασίας μονιμοποίησης 38.000 υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει πως επιδιώκεται «να δημιουργηθούν νέες λίστες εργαζομένων προς απόλυση».

Σε Α.Τ. 1.536 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί

Η στολή έμεινε, η υπηρεσία όχι. Με τις στολές της Δημοτικής Αστυνομίας προσήλθαν χθες σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα 1.536 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί ως υπάλληλοι πλέον της Ελληνικής Αστυνομίας. Γι’ αυτό και τα διακριτικά που φέρουν στη στολή τους θα είναι της ΕΛ.ΑΣ. και όχι της Δημοτικής Αστυνομίας, σώματος που καταργήθηκε.

Στις 8 το πρωί χθες παρουσιάστηκαν στα αστυνομικά τμήματα που είχαν οριστεί οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι πέρασαν στην ΕΛ.ΑΣ. Τα τμήματα που παρουσιάστηκαν είναι προσωρινά, όπως και όλα όσα τους αφορούν, καθώς δεν έχουν καθοριστεί τα νέα τους καθήκοντα.

Ωσπου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για μεικτές περιπολίες στους δρόμους μαζί με αστυνομικούς ή ειδικούς φρουρούς, ελέγχοντας αδικήματα όπως το παραεμπόριο, ενώ όσοι παρουσιαστούν σε τμήματα Τροχαίας θα συνδράμουν σε περιπολίες για βεβαιώσεις παραβάσεων, όπως στάθμευσης. Ομως θα έχουν επικουρικό ρόλο, καθώς στην περίοδο της προσωρινής τοποθέτησής τους δεν μπορούν να υπογράφουν παραβάσεις, πράξεις που θα εκτελούν οι συνάδελφοί τους της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, όπως έχει διευκρινιστεί, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα οπλοφορούν, όπως δεν οπλοφορούσαν και στη δημοτική τους υπηρεσία.

Πέρα από την ασάφεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι πέρασαν στην ΕΛ.ΑΣ., ένας μικρός αριθμός δημοτικών αστυνομικών δεν μετατάχθηκε τελικά (οι δύο κύριες κατευθύνσεις ήταν η Αστυνομία και το προσωπικό φύλαξης σωφρονιστικών ιδρυμάτων).

Επίσης, άλλοι υποχρεώθηκαν σε μετακίνηση σε άλλο νομό από εκεί όπου εργάζονταν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή