Προ των πυλών η ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας

Προ των πυλών η ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, στις οποίες οι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλονται σε επεμβάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται γενική ή επισκληρίδιος αναισθησία ούτε διανυκτέρευση, άνοιξε η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Η απόφαση θέτει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία και νόμιμη λειτουργία αυτών των μονάδων που, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας, θα αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία από μικροεπεμβάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται νοσηλεία με διανυκτέρευση και παράλληλα θα μειώσουν το κόστος νοσηλείας των ασθενών. «Νομίζω ότι είναι μία αναγκαιότητα στον χώρο της υγείας. Το συζητούσαμε πάρα πολλά χρόνια», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθώσεων του πλαισίου, σε δεύτερο χρόνο, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες.

Η υπουργική απόφαση περιγράφει τους χώρους και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για τη λειτουργία των μονάδων αυτών, όπως και τον τρόπο απόκτησης βεβαίωσης λειτουργίας από την Περιφέρεια. Οι μονάδες θα πρέπει να διασυνδέονται επιστημονικά με μονάδα υγείας του ΕΣΥ ή ιδιωτική κλινική, που βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 20 χλμ. για το ενδεχόμενο επιπλοκών, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην απόφαση για τον τρόπο διασύνδεσης με νοσοκομείο της μονάδας εφόσον ιδρυθεί σε νησί. «Χαλαρό» είναι το πλαίσιο σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό, αφού θεωρείται απαραίτητη μόνο η παρουσία γιατρού καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να υπάρχει ένας προϊστάμενος νοσηλευτής πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Εκκρεμεί ο καθορισμός του νοσηλείου για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν οι μονάδες, ενώ ερώτημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο θα διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθεί προκλητή ζήτηση υπηρεσιών από τις μονάδες.

Εν τω μεταξύ, για πλήρη λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) έως το τέλος του έτους δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Ανοίγοντας τις εργασίες ιατρικού συνεδρίου, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία κέντρων εφημέρευσης του ΠΕΔΥ, ενώ προανήγγειλε και ενοποιήσεις μονάδων. Οπως ανέφερε, «δεν είναι δυνατόν να διατηρούμε μονάδες οι οποίες απέχουν μερικά μέτρα η μία από την άλλη. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε ενοίκιο σε μονάδες όπου απασχολούνται 4-5 γιατροί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή