Συζήτηση σε έξι άξονες στο ΕΜΠ

Συζήτηση σε έξι άξονες στο ΕΜΠ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έξι θεματικούς κύκλους «ανακρίθηκαν» χθες από τους πανεπιστημιακούς του ΕΜΠ οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις του ιδρύματος κ. Βασίλης Μάγκλαρης, κ. Ιωάννης Γκόλιας και ο κ. Δημήτρης Τσαμάκης. Το debate είχε διάρκεια λίγο πάνω από τρεις ώρες και συντονίστηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ιδρύματος κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου. Αρχικά δύο άλλα μέλη του Συμβουλίου συνέλεγαν τις ερωτήσεις των πανεπιστημιακών του ιδρύματος προς τους τρεις υποψηφίους, και τελικά ο κ. Τριανταφύλλου υπέβαλε δύο ερωτήσεις ανά θεματικό κύκλο σε κάθε υποψήφιο, ο οποίος είχε χρόνο δύο λεπτά για να απαντήσει.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 11 π.μ. στην Αίθουσα Τελετών, παρουσία διδασκόντων, διοικητικών και φοιτητών. Ομως, διεκόπη μία ώρα περίπου αργότερα, εξαιτίας περίπου 30 φοιτητών που διαμαρτύρονταν κατά της εφαρμογής του νόμου και χλεύαζαν υποψηφίους. Η διακοπή κράτησε περίπου δύο ώρες. Το debate άρχισε εκ νέου μέσω διαδικτύου από τις 2.30 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. με τους θεατές-συμμετέχοντες που υπέβαλλαν ερωτήσεις μέσω email να έχουν αυξηθεί στους 400. Υπεβλήθησαν συνολικά 150 ερωτήσεις από 50 άτομα που παρακολουθούσαν το debate.

Οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις κατέθεσαν τις απόψεις τους σε ερωτήσεις που είχαν ομαδοποιηθεί σε έξι θεματικές ενότητες: εκπαιδευτικά θέματα, θέματα έρευνας, θέματα διοίκησης, οικονομικά θέματα, προβλήματα καθημερινής λειτουργίας του ιδρύματος και άλλα θέματα.

Μέλη του Συμβουλίου και καθηγητές του ΕΜΠ, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφεραν ότι κυρίως κακές εντυπώσεις άφησε η προσπάθεια των υποψηφίων να αποφύγουν αιχμηρές απαντήσεις που ίδιοι έκριναν ότι θα δυσαρεστούσαν το δεξιό ή το αριστερό ακροατήριο αντίστοιχα. Πάντως, παρά την πρόσκληση της «Κ» προς τους τρεις, μόνο ο κ. Μάγκλαρης δέχθηκε να απαντήσει στις πέντε ερωτήσεις.

Τέλος, σήμερα, στην Αρχιτεκτονική Σχολή νέα συνέλευση καθηγητών και φοιτητών θα συζητήσει την απόφαση των φοιτητών να ζητήσουν την απώλεια του εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια από μερίδα καθηγητών να μη χαθεί το εξάμηνο.

Βαρείς χαρακτηρισμοί κατά των Συμβουλίων

Τις προσεχείς ημέρες υποψήφιοι πρυτάνεις στο Παν. Αθηνών και το ΕΜΠ, οι οποίοι απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο του ιδρύματός τους, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου. Σε αυτή αναμένεται να ισχυριστούν ότι ο αποκλεισμός τους οφείλεται στις πολιτικές τους απόψεις και στην αρχική τους στάση κατά του νόμου πλαισίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις τουλάχιστον υποψήφιοι έχουν δηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου που θα διοργανώσουν οι ίδιοι. Βέβαια, η ιδέα της συνέντευξης φέρεται να έχει προέλθει από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην οργάνωσή της θα συνδράμει διοικητικός υπάλληλος του ΕΚΠΑ που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, το Δίκτυο Πανεπιστημιακών μιλά με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των Συμβουλίων. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «το μπαράζ αποκλεισμών από τις πρυτανικές εκλογές όλων των υποψηφίων που είχαν έστω και την παραμικρή θέση και δράση κατά των αντιεκπαιδευτικών μνημονιακών νόμων γκρεμίζει και τις τελευταίες αυταπάτες και δείχνει πόσο βαθιά ολιγαρχικός και αντιδημοκρατικός είναι ο ρόλος των Συμβουλίων, πώς συμπεριφέρονται με νοοτροπία “ακαδημαϊκών συμμοριών” που εκκαθαρίζουν αντιπάλους, πόσο σημαντικό είναι να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτά. Είναι σαφές ότι πάμε σε αποστειρωμένες εκλογές που θα εκλέξουν πρυτανικές αρχές που θα έχουν δώσει “δηλώσεις νομιμοφροσύνης” στην κυβέρνηση και την πολιτική της και οι οποίες θα εφαρμόσουν πρόθυμα τις απολύσεις, τις συγχωνεύσεις και θα καλούν με το παραμικρό την Αστυνομία να εισβάλει στους πανεπιστημιακούς χώρους». Το Δίκτυο αντιτίθεται στη συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές και προτείνει στους πανεπιστημιακούς αποχή από την ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή