Αντιδράσεις για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Αντιδράσεις για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση των μικρομεσαίων εμπόρων, των εμποροϋπαλλήλων αλλά και βουλευτών όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της συγκυβέρνησης προκαλεί η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας τα εμπορικά καταστήματα σε δέκα περιοχές της χώρας θα επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους για έναν χρόνο. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο με τους μικρομεσαίους εμπόρους. «Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και θα οργανώσει τον αγώνα ανατροπής, προκειμένου να καταργήσει αυτήν τη νομοθετική αθλιότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ. Η ΟΙΥΕ κάνει λόγο για «κυβέρνηση της υποτέλειας που καταστρέφει το ελληνικό εμπόριο, καταδικάζει σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις και στην ανεργία τους εργαζομένους και συρρικνώνει την οικονομία της χώρας, προκειμένου να προσφέρει ένα τεράστιο δώρο στα μεγάλα και ξένα πολυεθνικά συμφέροντα».

Ταφόπλακα για την εγχώρια οικονομία και τον πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά είναι η απόφαση της κυβέρνησης, τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), προσθέτοντας ότι αποτελεί μια ακόμη εχθρική πράξη προς τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πλήρως απογοητευμένος και δυσαρεστημένος δηλώνει ο εμπορικός κόσμος του Πειραιά, καταγγέλλοντας τον κ. Γιακουμάτο για προσχηματικού χαρακτήρα συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς. Αυθαίρετη χαρακτήρισε την απόφαση ο εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Μωραΐτης, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στον νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, μέτρο που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων του εμπορίου. «Η κυβερνητική αυτή απόφαση για κατάργηση της Κυριακής-αργίας ωφελεί για μια ακόμη φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης. «Πρόκειται για μέτρο που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων του εμπορίου», σχολίασε το ΚΚΕ. «Η απόφαση της κυβέρνησης λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και την ποιότητα ζωής χιλιάδων εργαζομένων», επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ. Για πλήρη εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χαλάρωση του κοινωνικού και οικογενειακού ιστού κάνουν λόγο οι ΑΝΕΛ.

Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου σε περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά φαίνεται ότι αιφνιδίασε σε σημαντικό βαθμό τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, οι οποίες στην πλειονότητά τους θα λειτουργήσουν τα καταστήματα που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα νησιά και τη Χαλκιδική και όχι αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η Μαρινόπουλος θα λειτουργήσει από αυτή την Κυριακή, 13 Ιουλίου, τα καταστήματά της που βρίσκονται στα νησιά, αλλά όχι όσα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πικέρμι. Ολα τα καταστήματά της που βρίσκονται στις δέκα περιοχές θα λειτουργήσει η Βερόπουλος, καθώς και η Lidl. Η ΑΒ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση, ενώ η Σκλαβενίτης δεν θα λειτουργήσει κανένα κατάστημα τις Κυριακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή