Ικανοποιητική η αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό στην Κεφαλλονιά

Ικανοποιητική η αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό στην Κεφαλλονιά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένη από την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στην Κεφαλλονιά τον περασμένο Ιανουάριο ο τελευταίος μεγάλος σεισμός δηλώνει η κυβέρνηση διά του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

«Εχουν γίνει από τις υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων πάνω από 3.000 αυτοψίες. Οι 1.500 από αυτές ανέδειξαν κτίρια πράσινα, κατάλληλα δηλαδή, περίπου 1.500 κίτρινα και 200 κατεδαφιστέα», είπε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι υφίστανται δύο γραφεία της υπηρεσίας με δεκάδες υπαλλήλους που συμμετέχουν στη διαδικασία αποκατάστασης.

«Δόθηκε επιδότηση ενοικίου ή επιδότηση συγκατοίκησης σε περίπου 600 οικογένειες, συνολικού ύψους περισσοτέρων των 400.000 ευρώ, και εκκρεμούν άλλες 370».

Αναφερόμενος στα ξενοδοχεία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι από τις 17 αιτήσεις για άδεια επισκευής έχουν διεκπεραιωθεί οι εννέα, ενώ υπό έκδοση τελούν άλλες οκτώ. «Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την επισκευή των ξενοδοχείων ανέρχεται χονδρικά στο 1,1 εκατ. ευρώ», είπε και συνέχισε: «Για τα υπόλοιπα κτίρια, από τις 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία στις 53 περιπτώσεις. Υπό έκδοση τελούν 27, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί δέκα. Στα κτίρια με μικρότερες βλάβες έχουν κατατεθεί 200 αιτήσεις για άδεια μικρής κλίμακας και προχωρούν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σχολικά κτίρια στο νησί, σημειώνοντας ότι εκεί έχει προκύψει «μεγάλο θέμα: υπάρχουν τέσσερα οικόπεδα που είχαν σχεδιαστεί εξαρχής για τη στέγαση τεσσάρων σχολείων. Εχουν τοποθετηθεί 75 αίθουσες και για την περαιτέρω βελτίωση θα μεταφερθούν στο νησί τις επόμενες ημέρες άλλες 12 σχολικές αίθουσες και βοηθητικοί χώροι. Ολοκληρώνεται επίσης και ένα πέμπτο οικόπεδο για τοποθέτηση επιπλέον αιθουσών». Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι και για το λιμάνι του Ληξουρίου έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανακατασκευής του. «Η δεύτερη φάση οδηγείται με προϋπολογισμό 3,7 εκατομμύρια, έχει προκύψει ανάδοχος και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί σύμβαση, ώστε μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου να ξεκινήσει το έργο». Πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι το υπουργείο Υποδομών ανέλαβε και το ζήτημα της αποκατάστασης του λιμανιού του Αργοστολίου.

Ως προς το οδικό δίκτυο, ο υπουργός Υποδομών είπε ότι «υπεγράφη μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και της περιφέρειας ύψους 24.500.000 ευρώ». Τέλος, αναφερόμενος στις εργατικές κατοικίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για προσπάθειες επίλυσης κάποιων νομικών θεμάτων και προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου, ώστε «το υπουργείο να αναλάβει το χτίσιμο των κατοικιών. Περί τις 50 οικογένειες, αυτήν τη στιγμή, είναι άστεγες. Είναι φτωχοί άνθρωποι», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή