«Αλλαγή σελίδας» στις χωματερές της Πελοποννήσου

«Αλλαγή σελίδας» στις χωματερές της Πελοποννήσου

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται από χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Η «αλλαγή σελίδας» συνεπάγεται το κλείσιμο των 26 χωματερών που λειτουργούν και τη ραγδαία βελτίωση των σημερινών, τριτοκοσμικών συνθηκών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μένει να αποδειχθεί ότι το κόστος της σύγχρονης διαχείρισης θα είναι λογικό, ενώ η ύπαρξη ελάχιστων εγγυημένων ποσοτήτων απορριμμάτων από το κράτος δεν θα αποδυναμώσει την -προωθούμενη από την Ε.Ε.- πορεία μείωσης των απορριμμάτων και αύξησης της ανακύκλωσης.

Με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (η οποία δεν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ούτε αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αλλά γνωστοποιήθηκε μέσω ανακοινώσεων του ΥΠΕΚΑ και του αναδόχου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκρίνει τις χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων τεχνολογιών και τους γενικούς όρους κατασκευής και λειτουργίας τους.

Με το νέο σύστημα, η διαχείριση των απορριμμάτων στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα γίνεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα ανήκουν η Κορινθία, η Αρκαδία και η Αργολίδα, με μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΧΥΤΥ στο Βαλτέτσι Τρίπολης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στην Τενέα Κορινθίας και τη Νέα Κίο Αργους. Στη δεύτερη ενότητα ανήκει η Μεσσηνία, με ένα εργοστάσιο επεξεργασίας και ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη Οιχαλίας και στην τρίτη ενότητα η Λακωνία, με τις εγκαταστάσεις να έχουν χωροθετηθεί στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι εγκαταστάσεις θα πληρούν αυστηρές προδιαγραφές: για παράδειγμα, οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα είναι κλειστού τύπου, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι οσμές, ενώ οι ΧΥΤΥ Λακωνίας και Μεσσηνίας θα έχουν διπλή στεγάνωση. Επίσης, το παραγόμενο κομπόστ θα χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση λιγνιτορρυχείων. Η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων θα δώσει οριστικό τέλος στην τριτοκοσμική εικόνα που επικρατεί στους περισσότερους νομούς της Πελοποννήσου, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι η ύπαρξη ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως (ποσότητας που το δημόσιο θα πληρώνει στον ανάδοχο, είτε υπάρχει είτε όχι) δεν θα υπονομεύσει τις προσπάθειες μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και επέκτασης της ανακύκλωσης. Παράλληλα, μένει να αποδειχθεί αν το κόστος της λειτουργίας του συστήματος θα είναι λογικό, προκειμένου να μπορεί να αναληφθεί από τους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τους 150.000 τόνους η τιμή «εισόδου» στις εγκαταστάσεις είναι 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ στις ποσότητες άνω των 150.000 τόνων πέφτει στα 40 ευρώ/τόνο (μεσοσταθμικά 62,50 ευρώ ανά τόνο). Το 60% της τιμής αυτής θα πληθωρίζεται, ενώ το υπόλοιπο 40% θα παραμένει σταθερό.

Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Αμέσως ξεκινά να «τρέχει» το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο σε 10 μήνες ο ιδιώτης θα ξεκινήσει τη διαχείριση με προσωρινές εγκαταστάσεις και σε 14 μήνες με τις οριστικές. Το έργο έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ. αντιστοιχούν στο κατασκευαστικό αντικείμενο και τα υπόλοιπα στην προσωρινή διαχείριση, τις μελέτες, τον ΦΠΑ κ.λπ.

Σκουπίδια στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου ελλείψει καυσίμων

Το να γεμίζουν οι δρόμοι με σκουπίδια, τη στιγμή που το θερμόμετρο φθάνει τους 40 βαθμούς, σίγουρα απέχει πολύ από το ιδανικό. Στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, η αποκομιδή απορριμμάτων έχει σταματήσει εδώ και δύο εβδομάδες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα κυρίως στις περιφερειακές περιοχές. Αιτία, η έλλειψη καυσίμων για την κίνηση των απορριμματοφόρων, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός καθυστέρησε για διάφορες αιτίες. Εκτιμάται ότι, από τη στιγμή που θα λυθεί το πρόβλημα, θα χρειαστεί ένα πενθήμερο για να συλλεχθούν όλα τα απορρίμματα.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Σπύρος Κάρλος, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μια επιπλοκή στον διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης. «Προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό, όπως ορίζει η νομοθεσία, αλλά επειδή τα προαπαιτούμενα είναι πολλά, όπως φορολογική ενημερότητα και εγγυητική επιστολή, προσήλθε μόνο ένας προμηθευτής από τα Καλύβια», εξηγεί. «Ο οποίος όμως ζήτησε υψηλότερη τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης από αυτήν που όριζε ο διαγωνισμός και έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση “έκοψε” τον διαγωνισμό. Τελικά πραγματοποιήσαμε χωριστό διαγωνισμό, το αποτέλεσμα εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τώρα περιμένουμε την έγκριση του επιτρόπου».

Πάντως, όπως υποστηρίζει ο κ. Κάρλος, ο Δήμος συνέλεξε προ ημερών τα απορρίμματα από τα κεντρικά σημεία των δύο πόλεων, καθώς και από τα σούπερ μάρκετ. «Υπάρχουν περιοχές όπως το Ντράφι και ο Νέος Βουτζάς που υπάρχει ακόμα πρόβλημα, όμως θα το αντιμετωπίσουμε. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και τον χειμώνα και τελικά εξασφαλίσαμε 8.000 τόνους πετρελαίου με χορηγία ιδιώτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή