Νέα προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ για συνταγογράφηση

Νέα προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ για συνταγογράφηση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν ξανά οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητώντας την ακύρωση και της νέας υπουργικής απόφασης που θέτει όρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων, στο πλαίσιο της συγκράτησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης εντός του στόχου των 2 δισ. ευρώ για το 2014.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε χθες ότι προσφεύγει ξανά στο ΣτΕ για την αναστολή και ακύρωση της απόφασης «με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ιατρικής λειτουργίας». Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει απαράδεκτο να τίθενται φραγμοί και όρια στην αντιμετώπιση του ασθενούς με λογιστικά και όχι επιστημονικά κριτήρια και ζητεί την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Το ίδιο ζητεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που δηλώνει ενάντια στον έλεγχο που στηρίζεται μόνο σε λογιστικά στοιχεία. Ο ΙΣΑ δήλωσε χθες ότι θα προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ «προκειμένου να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που θέτει και πάλι περιορισμούς στην απρόσκοπτη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος».

Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αρχές του μήνα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και καθορίζει μηνιαίο πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη που προκαλεί στον ΕΟΠΥΥ κάθε γιατρός ανάλογα με την ειδικότητά του, τον μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, θέτει ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων ανά γιατρό. Η νέα απόφαση υποκαθιστά προηγούμενη με πιο «οριζόντιο» μηνιαίο πλαφόν δαπάνης που δεν έπρεπε να ξεπερνά το 80% της αντίστοιχης περυσινής. Η πρώτη απόφαση ανεστάλη από το ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η απόφαση του ΣτΕ σχετίστηκε με εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές ανησυχίες του υπουργείου Υγείας.

Το claw back

Υπενθυμίζεται ότι για το 2014 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, έναντι 2,371 δισ. ευρώ που ήταν ο κλειστός προϋπολογισμός το 2013. Επιπροσθέτως, εφέτος με τον μειωμένο προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει και τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Η υπέρβαση από τον στόχο θα επιστραφεί με τον μηχανισμό του claw back από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ. Πέρυσι, το claw back για το 2013 διαμορφώθηκε στα 142 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι για το α΄ εξάμηνο του 2014 το claw back θα αγγίξει –ενδεχομένως και να ξεπεράσει– τα 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή