Εξήγαγαν παράνομα φάρμακα υψηλού κόστους

Εξήγαγαν παράνομα φάρμακα υψηλού κόστους

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης φαρμάκων από τα Σκόπια στην Ιταλία μέσω Ελλάδας βρίσκεται η Οικονομική Αστυνομία. Εντοπίστηκαν δύο μεταφορικές εταιρείες σε Βάρη και Ασπρόπυργο, οι οποίες εξήγαγαν παράνομα στην Ιταλία φάρμακα υψηλού κόστους που είχαν παρασκευαστεί στα Σκόπια.

Την 4η Ιουλίου αστυνομικοί της υπηρεσίας και υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) πραγματοποίησαν έρευνα στις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών. Κατασχέθηκαν πειστήρια που αποδεικνύουν ότι οι δύο εταιρείες εισήγαγαν τα φάρμακα υψηλού κόστους από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στα Σκόπια και τα προωθούσαν στην Ιταλία. Τα εν λόγω φαρμακευτικά προϊόντα δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και η διακίνησή τους γινόταν δίχως νόμιμα παραστατικά.

Σύμφωνα με πηγή της Οικονομικής Αστυνομίας, τα σκευάσματα (κυρίως για τη θεραπεία του καρκίνου) κατέληγαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και γιατρούς της Ιταλίας. Διατίθεντο σε τιμές λιανικής, αν και το κόστος αγοράς τους ήταν σημαντικά χαμηλότερο, καθότι διακινούνταν αδασμολόγητα. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που πωλούνταν στη λιανική προς 2.000 ευρώ κόστιζε στους «συνεργαζόμενους» με το κύκλωμα γιατρούς 600 ή 700 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η ελληνικών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανία που εδρεύει στα Σκόπια παρασκευάζει φάρμακα, η αξία των οποίων στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν μετέχει στο κύκλωμα της παράνομης διακίνησης ή όχι.

Από την παράνομη διακίνηση των φαρμάκων εκτός από ποινικές προέκυψαν και φορολογικές παραβάσεις. Το ύψος μάλιστα των διαφυγόντων φόρων για τα δύο χρόνια που εκτιμάται ότι γινόταν η παράνομη διακίνηση ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Το προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ταυτόχρονα, έρευνα διεξάγεται και στην Ιταλία, προκειμένου να εντοπιστούν οι «σύνδεσμοι» του κυκλώματος στη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή