Στο ΣτΕ έμποροι και εργαζόμενοι για τις 52 Κυριακές

Στο ΣτΕ έμποροι και εργαζόμενοι για τις 52 Κυριακές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας πρόκειται να καταθέσουν από κοινού η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Στόχος των τριών ομοσπονδιών είναι να καταθέσουν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή, έτσι ώστε να μην αποτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης ήδη από την ερχόμενη Κυριακή.

Βασικό επιχείρημα το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τους προσφεύγοντες είναι ότι η υπουργική απόφαση δεν είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου 4254/2014 βάσει του οποίου έπρεπε να εκδοθεί. Στον νόμο γίνεται αναφορά για εφαρμογή του μέτρου σε τρεις περιοχές, ωστόσο αυτό που τελικά συνέβη είναι να καθοριστούν δέκα περιοχές οι οποίες ανήκουν σε τρεις περιφέρειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που είχε παρουσιαστεί το νομοσχέδιο είχε επισημανθεί πως ο όρος «περιοχές» είναι αόριστος, καθώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως (δήμοι, περιφέρειες, περιφερειακές ενότητες, τμήματα δήμων).

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό, αλλά αντιθέτως τον καταστρατηγεί εξόφθαλμα σε βάρος των μικρών και σε όφελος των μεγάλων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ουσιαστικά τις τοπικές αγορές, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε επιλεγμένες περιοχές και σε επιλεγμένα καταστήματα. Κατηγορηματικά αντίθετος στη διεύρυνση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ). Ο πρόεδρος του ΕΣΑ κ. Παναγής Καρέλλας ζήτησε η υπουργική απόφαση να εφαρμοσθεί μόνο στις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ήτοι στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, με άλλα λόγια να συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς. Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε αντίθετη περίπτωση η εν λόγω υπουργική απόφαση, στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης της αγοράς, θα ακυρωθεί στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή