Φοροδιαφυγή 20 εκατ. ευρώ από υπεύθυνους ΙΕΚ

Φοροδιαφυγή 20 εκατ. ευρώ από υπεύθυνους ΙΕΚ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κακουργηματική φοροδιαφυγή που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ κατηγορούνται οι υπεύθυνοι ιδιωτικού ΙΕΚ της Αθήνας.

Από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ότι οι ιδιοκτήτες του Ινστιτούτου δημιουργούσαν εταιρείες – φαντάσματα στις οποίες ασφάλιζαν το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό του ΙΕΚ.

Ως νομικά υπεύθυνους των εν λόγω εταιρειών τοποθετούσαν «αχυρανθρώπους», άλλοτε υπερήλικες και άλλοτε άτομα δίχως οικονομική επιφάνεια.

Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες του ΙΕΚ, αντί να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές πτώχευαν τις εταιρείες – βιτρίνες και «μετέφεραν» το προσωπικό τους σε νέες εταιρείες που είχαν, στο μεταξύ, συστήσει για τον σκοπό αυτό.

Ετσι, το ελληνικό Δημόσιο αδυνατούσε να εισπράξει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς οι αχυράνθρωποι που είχαν επιλεγεί δεν διέθεταν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ή ήταν αδύνατο να διωχθούν γιατί ήταν υπέργηροι.

Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, προέκυψε εμπλοκή στην υπόθεση συνολικά 14 ατόμων, ιδιοκτητών του ΙΕΚ και προσώπων από το συγγενικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον, που το διάστημα 1999 – 2012 είχαν τοποθετηθεί σε ρόλο αχυρανθρώπων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε σε άρση τραπεζικού απορρήτου των δεκατεσσάρων εμπλεκομένων προσώπων και διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων και των τραπεζικών καταθέσεων.

Το ύψος της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της υπηρεσίας, ανέρχεται ή και υπερβαίνει τα 19,8 εκατομμύρια ευρώ. Προέκυψε επίσης συγκέντρωση οφειλών προς το ΙΚΑ πάνω από 6 εκατ. ευρώ, καθώς και 100.000 ευρώ προς το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ).

Η έρευνα για την υπόθεση έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τα αποτελέσματά της ενημερώθηκαν οι αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή προστίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή