Στήνουν παγίδες για να πιάσουν ζωντανό τον «Μανωλιό»

Στήνουν παγίδες για να πιάσουν ζωντανό τον «Μανωλιό»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ειδικό κλουβί θα επιχειρήσουν να παγιδέψουν τον «Μανωλιό» του φράγματος Ποταμών Αμαρίου, μιας και ο κυνηγός κροκοδείλων, ο διάσημος «κροκοδειλάκιας», δεν είναι πλέον στη ζωή. Μάλιστα, υπάρχει πρόθεση ο κροκόδειλος να μην απομακρυνθεί από την Κρήτη, αλλά να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης ή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ακριβής θέση στην οποία θα τοποθετηθεί ο κλωβός θα καθοριστεί ύστερα από αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στον χώρο του φράγματος.

Αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο υπό τη γενική εποπτεία του ειδικού ερπετολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Πέτρου Λυμπεράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι μόλις οριστικοποιηθεί το ακριβές σημείο, ο χώρος αυτός θα αποκλειστεί και θα απαγορευθεί η οποιαδήποτε προσέγγιση πολιτών. «Πρέπει να επικρατήσουν συνθήκες κατά τις οποίες ο κροκόδειλος θα νιώθει ασφαλής, ώστε να πετύχουμε τον σκοπό μας, που είναι ο εγκλωβισμός του ερπετού», είπε ο κ. Λυμπεράκης. Κι αυτό θα γίνει με την τοποθέτηση στο ειδικό κλουβί των δολωμάτων που θα τραβήξουν την προσοχή του «Μανωλιού». Αυτό που απαιτείται στη συνέχεια είναι υπομονή και συνεχής διακριτική παρακολούθηση, ώστε να έχει ευτυχές τέλος αυτό το κυνήγι του κροκοδείλου.

Την όλη επιχείρηση, που ναι μεν δεν είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά δεν αποκλείεται να είναι πολύ χρονοβόρος, στηρίζει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, συνεπικουρούμενος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τη Διεύθυνση Δασών, την ΕΜΑΚ και άλλους φορείς.

Βέβαια, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο στα νερά της τεχνητής λίμνης να κολυμπάει και δεύτερος κροκόδειλος, καθώς υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που κάνουν λόγο για ζευγάρι κροκοδείλων. Ομως είναι κάτι που δεν έχει φανεί στις κάμερες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στο φράγμα για να καταγράψουν τις συνήθειες και τις κινήσεις του «Μανωλιού». Αν όμως αποδειχθεί ότι υπάρχει ζευγάρι, τότε ενισχύεται η πιθανότητα να υπάρχει και τρίτο μικρότερο ερπετό, γόνος του ζευγαριού, στην περίπτωση, βεβαίως, που θηλυκό και αρσενικό είναι σε αναπαραγωγική ηλικία. Αλλά και αυτό ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού, γιατί όπως είπε ο διευθυντής διαχείρισης συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ειδικός ερπετολόγος ενημέρωσε τον Οργανισμό «ότι βλέποντας στα video τις κινήσεις που κάνει ο κροκόδειλος, συμπεραίνει ότι είναι νεαρός και οι κροκόδειλοι για να τεκνοποιήσουν πρέπει να είναι πάνω από δέκα χρόνων. Ο συγκεκριμένος δεν είναι πάνω από δέκα χρόνων, άρα δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, σε περίπτωση που υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος.

Ετσι, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο «Μανωλιός» δεν είναι επικίνδυνος. Θα γίνει, όμως, γιατί είναι ένα ζώο ξένο προς τον υδροβιότοπο και μάλιστα θηρευτής, που για να επιβιώσει πρέπει να φάει άλλα ζώα. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που κάνουν λόγο για απώλειες ζώων από τα κοπάδια τους ή εξαφάνιση μεγάλου αριθμού από πάπιες που ενδημούσαν στη λίμνη.

Από τους αρμόδιους φορείς γίνεται έκκληση για μία ακόμη φορά σε όποιον εγκατέλειψε τον κροκόδειλο στη λίμνη να επικοινωνήσει ώστε να ενημερωθούν οι ειδικοί για την ηλικία του, το είδος και πότε τον άφησε στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, μέχρι και χθες ουδείς είχε δώσει την παραμικρή πληροφορία. Ετσι, οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την επιθυμία να βοηθήσουν στις έρευνες για τον κροκόδειλο που βρίσκεται στη λίμνη του Φράγματος των Ποταμών έχουν εκφράσει ειδικοί από πολλές χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη.

Οπως δήλωσε, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ειδικών οφείλεται στο ότι πρόκειται για τον πρώτο κροκόδειλο που ζει σε ανοιχτό χώρο και όχι σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μαρτυρίες και εκτιμήσεις, το τροπικό ζώο μπορεί να βρίσκεται στο φράγμα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή