Προ των πυλών η επιλογή ανωτάτων δικαστικών

Προ των πυλών η επιλογή ανωτάτων δικαστικών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται πλέον οι διεργασίες ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους για την επιλογή των ανωτάτων δικαστικών προς πλήρωση κορυφαίων θέσεων στη ιεραρχία της Δικαιοσύνης μετά την αποχώρηση ηγετικών παραγόντων από τα ανώτατα δικαστήρια. Με κύριο γνώμονα την τήρηση της επετηρίδας αλλά και αξιοκρατικά κριτήρια, η κυβέρνηση έχει σχεδόν οριστικοποιήσει τις επικείμενες επιλογές, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου να είναι εκείνος που θα εισηγηθεί σχετικά στο υπουργικό συμβούλιο. Η σχετική συνεδρίαση δεν αποκλείεται να γίνει και αυτή την εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη.

Οι αποχωρήσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου Μιχάλη Θεοχαρίδη, του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη έπειτα από επιτυχημένη –κατά κοινή ομολογία– θητεία αλλά και του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονυσίου Λασκαράτου και πολλών αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια σηματοδοτούν το εύρος των επικείμενων αλλαγών.

Για τη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου ο ρόλος τα τελευταία χρόνια έχει σημαντικότατα αναβαθμιστεί, πιθανότατα θα επιλεγεί η αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Φλώρα Καλδή και για τη θέση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας ο επίσης αντιπρόεδρος Νικόλαος Αγγελάρας, ο οποίος εκτελεί προς το παρόν καθήκοντα προέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο ως αρχαιότερος. Η επιλογή του αντιπροέδρου Ιωάννη Σαρμά για τη θέση του προέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο απασχόλησε την κυβέρνηση, αλλά τελικά δεν επικράτησε, καθώς ο συγκεκριμένος ανώτατος δικαστικός έχει αρκετά χρόνια μπροστά του και μπορεί να επιλεγεί στο μέλλον.

Για τον Αρειο Πάγο και για τη θέση του προέδρου του, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε επιλογή ανώτατου δικαστικού που να διαθέτει αρκετά χρόνια παραμονής στην προεδρία του Αρείου Πάγου. Και τούτο διότι εκτιμήθηκε ότι οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου που προηγούνται στη δικαστική επετηρίδα και διαθέτουν μόνον μια χρονιά ακόμα παραμονής στο δικαστικό σώμα δύσκολα θα μπορούσαν να παρακαμφθούν. Συγκεκριμένα, τέσσερις αντιπρόεδροι, οι Αθανάσιος Κουτρουμάνος, Γεώργιος Χρυσικός, Γεώργιος Γιαννούλης και Ιωάννης Σίδερης, έχουν και οι τέσσερις έναν χρόνο ακόμα, ενώ μόνον η Δήμητρα Παπαντωνοπούλου διαθέτει τρία χρόνια. Ετσι, η επιλογή θα γίνει μεταξύ των κ. Κουτρουμάνου, που προηγείται και στη δικαστική επετηρίδα, και Χρυσικού, ο οποίος κατά την ακρόαση στη Βουλή είχε και τη μεγαλύτερη αποδοχή συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους. Τέλος, ανάμεσα στους δικαστές που θα επιλεγούν για τις θέσεις των αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια, περιλαμβάνεται και η πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, για τον Αρειο Πάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή