Αλλοι για τα μποστάνια κι άλλοι για τις παραλίες

Αλλοι για τα μποστάνια κι άλλοι για τις παραλίες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, η Νυμφαία ήταν ένα ερημικό διάσελο στην ορεινή Ροδόπη, σε μικρή απόσταση από τα οχυρά Ρούπελ, περιοχή φημισμένη για την απαράμιλλη φύση, τις αρκούδες και τα κοπάδια άγριων αλόγων. Παλαιότερα τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα.

Η κορυφογραμμή όριζε τα σύνορα ανάμεσα στον «ελεύθερο κόσμο» και το «σιδηρούν παραπέτασμα», με ναρκοπέδια, συρματοπλέγματα, στρατιωτικές περιπόλους και «πυκνή ομίχλη καχυποψίας» εγκαταστημένη επί δεκαετίες στη δασοσκεπή οροσειρά της Ροδόπης. Ωσπου, πέρυσι στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε εγκαινιάστηκε η συνοριακή διάβαση Νυμφαίας – Μακάζας που συνδέει τον κάμπο της Ροδόπης με αυτό των Ρόδων της Νότιας Βουλγαρίας αλλά και τη… Ρουμανία, άλλαξαν όλα . Η Θράκη δέχεται σήμερα ανθρώπινα ποτάμια εργατών γης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για να κάνουν «μεροκάματα» στα βαμβάκια, τα καπνά και τις άλλες καλλιέργειες της πεδινής και ορεινής Ροδόπης. Δίπλα σε αυτούς, και απανωτά κύματα τουριστών. Ενδεικτικά και μόνον,το Σάββατο 21 Ιουνίου «τσουνάμι» Ρουμάνων τουριστών προκάλεσε έμφραγμα στον συνοριακό σταθμό.

Οι ουρές των αυτοκινήτων από τη βουλγαρική πλευρά ξεπέρασαν τα πέντε χιλιόμετρα, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου διαβατηρίων κατέρρευσε και οι αστυνομικοί… σήκωσαν τα χέρια. Ωστόσο, και στον κάμπο και στα χωριά της Ροδόπης σχηματίζεται ήδη η «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού»: φτωχοί Βούλγαροι, Αθίγγανοι κυρίως, αλλά και Ρουμάνοι, συρρέουν για να εργαστούν -με δεδομένο ότι οι ντόπιοι δεν το προτιμούν, ακόμα και αν πολλοί δηλώνουν άνεργοι- στο τσάπισμα των καπνοχώραφων, του βαμβακιού κ.λπ. και αργότερα στη συγκομιδή.

Οι πρώτοι «οικισμοί» από παραπήγματα φτιαγμένα από νάιλον, ξύλα και πέτρες, που στεγάζουν εποχικούς εργάτες ή άλλους οι οποίοι περιμένουν να βρουν δουλειά, έχουν σχηματιστεί ήδη, αλλά όπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες, αυτό ουδόλως μειώνει τα γενικότερα οφέλη για την οικονομία της περιοχής από τη διασύνδεσή της με τη Βουλγαρία και βορειότερα με τη Ρουμανία. Πινακίδες στη βουλγαρική και τη ρουμανική γλώσσα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας ενημερώνονται όσοι Βούλγαροι και Ρουμάνοι ενδιαφέρονται να μάθουν για την περιοχή δημιουργήθηκε, ενώ ελληνικά ποιοτικά προϊόντα τοποθετούνται στα ράφια καταστημάτων του «Κάμπου των Ρόδων», από την άλλη πλευρά της Ροδόπης. 

Σύμφωνα με στοιχεία (δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής), την 21η Ιουνίου καταγράφηκε είσοδος από τη Νυμφαία στην Ελλάδα 44.382 ατόμων και έξοδος 19.935, ενώ ο περιφερειάρχης του Κίρτζαλι, Μπίσερ Νικόλοφ, δήλωσε πως μέσα σε δεκατέσσερις ώρες πέρασαν από τον σταθμό προς την Ελλάδα 12.600 οχήματα!

Ηταν μια «πρόγευση» για το τι μέλλει γενέσθαι τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν η κάθοδος από Βορρά αναμένεται να κορυφωθεί.

Οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν αιφνιδιασμένες από τη μαζική «εισβολή», που τείνει να λάβει μορφή πλημμυρίδας, καθώς στη Ρουμανία η δίοδος της Νυμφαίας έχει διαφημιστεί ως η πλησιέστερη και πλέον συμφέρουσα τόσο για τουρισμό όσο και για τη διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν προϊόντα προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Στις παραλίες οι επαγγελματίες οργανώθηκαν… εσπευσμένως για να υποδεχθούν πολλαπλάσιους τουρίστες και οι Αρχές σχεδιάζουν την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και οδικών δικτύων που θα συνδέσουν τη Νυμφαία με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, του Πόρτο Λάγος και της Καβάλας για να διευκολύνουν τη διέλευση φορτίων από τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς και από τη Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή