Εκλεισε ο κύκλος των προφυλακίσεων

Εκλεισε ο κύκλος των προφυλακίσεων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προφυλάκιση και του Ηλία Κασιδιάρη ήταν η τελευταία πράξη στις πολύμηνες έρευνες της Δικαιοσύνης που έφεραν στο φως ή επιβεβαίωσαν εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, με πιο ακραία τη δολοφονία του Παύλου Φύσα. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, που είχε πριν από μήνες απολογηθεί για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση δικαστικά τη δεύτερη φορά που πέρασε το ανακριτικό γραφείο.

Με την προφυλάκισή του ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η μεγάλη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο για την εγκληματική δραστηριότητα βουλευτών και στελεχών της Χ.Α., δρομολογώντας πλέον διαδικασίες για την έναρξη της δίκης. Οι δικαστικές αρχές επιχειρούν τώρα να «τρέξουν» τις διαδικασίες για έκδοση βουλεύματος (απόφασης) για παραπομπή σε δίκη, με στόχο να καθίσουν στο εδώλιο οι εμπλεκόμενοι που θα παραπεμφθούν, στις αρχές ή το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου.

Πάντως, από τις συντονισμένες έρευνες των δικαστικών αρχών, που κινήθηκαν με ταχύτητα, σχηματίστηκε μια ογκωδέστατη δικογραφία με σωρεία επιβαρυντικών στοιχείων για εγκληματικές δραστηριότητες στελεχών της Χ.Α. που ξεκινούν από βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες, βαριές σωματικές βλάβες μέχρι και δολοφονίες, ενώ το βασικό αδίκημα που συνδέει τους περισσότερους εμπλεκομένους είναι ότι αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση κατά τα ναζιστικά πρότυπα, με δομή και πρακτικές παραστρατιωτικού τύπου.

Συνολικά εννέα βουλευτές, μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη που προφυλακίστηκε τελευταίος, είναι προσωρινά κρατούμενοι από τους 18 της Χρυσής Αυγής, ενώ ελεύθεροι με διάφορους περιοριστικούς όρους είναι οι υπόλοιποι εννέα, με τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο να έχει δηλώσει από καιρό ανεξάρτητος και τον Στάθη Μπούκουρα που κρατείται στις φυλακές Ναυπλίου να έχει σε επιμέρους θέματα διαφοροποιηθεί από τον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Και οι 18 βουλευτές απολογήθηκαν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς οι δικαστικές αρχές τους θεωρούν «διευθυντήριο» για παράνομες δράσεις του κόμματος, ωστόσο για όλους η ποινική μεταχείριση δεν ήταν η ίδια. Αλλοι προφυλακίστηκαν, άλλοι όχι.

Στις φυλακές βρίσκονται οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτεμης Ματθαιόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Ηλίας Κασιδιάρης. «Εκτός» είναι οι υπόλοιποι εννιά, δύο σε περιορισμό κατ’ οίκον, η Ελένη Ζαρούλια και ο Δημήτρης Κουκούτσης, οι οποίοι μόνο με αστυνομική συνοδεία μπορούν να πηγαίνουν στη Βουλή. Στους υπόλοιπους οι όροι είναι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, χρηματικές εγγυήσεις και άλλα.

Εβδομήντα εμπλεκόμενοι

Μόνο για τον Ν. Μίχο που απολογήθηκε πριν από τον Ηλία Κασιδιάρη εκκρεμεί στο δικαστικό συμβούλιο η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα που τελικά θα του επιβληθούν, μια και οι ανακρίτριες έχουν ταχθεί υπέρ της προσωρινής κράτησής του, ενώ ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος υπέρ της άποψης να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και να του απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Από τις δικαστικές έρευνες που δρομολογήθηκαν με παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αμέσως μετά τη στυγερή δολοφονία Φύσσα, συνολικά έχουν προκύψει περί τους 70 εμπλεκομένους, μαζί με τους βουλευτές, που έχουν ανάμειξη είτε στη δολοφονία Φύσσα είτε σε άλλες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως για παράδειγμα στο Πέραμα κατά των μελών του ΚΚΕ.

Πιθανότατα, η δίκη για τη Χρυσή Αυγή –η πρώτη μεταπολεμικά στην Ευρώπη για ναζιστικού τύπου επιθέσεις τέτοιας κλίμακας– θα γίνει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πίσω από το Εφετείο της Αθήνας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Και βέβαια, η αγωνία των δικαστικών αρχών είναι να προλάβουν να γίνει η δίκη για να μην αποφυλακιστούν πολλοί από τους εμπλεκομένους λόγω της παρέλευσης του 18μήνου προσωρινής κράτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή