Σκληρό καρύδι αποδεικνύεται ο «Σήφης», ο κροκόδειλος

Σκληρό καρύδι αποδεικνύεται ο «Σήφης», ο κροκόδειλος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή αντίσταση προβάλλει τελικά ο κροκόδειλος στο φράγμα ποταμών Αμαρίου και ούτε καν «τσιμπάει» το δόλωμα με το οποίο τον δελεάζουν εδώ και μέρες. Ετσι απαιτείται ιώβεια υπομονή προκειμένου να χαλαρώσει το ερπετό από την κινητικότητα που προκάλεσε η παρουσία του και να επανέλθει στην προ της δημοσιότητας κατάσταση.

Οι επιστήμονες που έχουν επωμιστεί τον ρόλο της παγίδευσης του κροκόδειλου εκτιμούν ότι δεν αναμένονται θετικά αποτελέσματα νωρίτερα από διάστημα δύο εβδομάδων, ενώ έχουν θέσει και καταληκτική ημερομηνία δύο μηνών προτού προχωρήσουν στη λήψη άλλων μέτρων.

Ηδη ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει εγκαταστήσει μία κάμερα στη μία από τις δύο παγίδες που έχουν τοποθετηθεί, ενώ από ξηράς επιτηρείται η δεύτερη παγίδα. Οπως τόνισε o ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Πέτρος Λυμπεράκης, στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει το σχέδιο με τις παγίδες, τότε θα τοποθετηθούν δίκτυα προκειμένου να εγκλωβιστεί το ερπετό. «Οι παγίδες έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που έχει παρατηρηθεί ότι το ζώο εμφανίζεται το πρωί για την καθιερωμένη ηλιοθεραπεία», λέει ο κ. Λυμπεράκης, προσθέτοντας όμως ότι «μπορεί και να απαιτηθούν δύο ή και τρεις βδομάδες για να εγκλωβιστεί».

Πάντως ο «Μανωλιός» ή ο «Σήφης» ή όπως αλλιώς λέγεται πλέον η ατραξιόν της περιοχής δεν αντιμετωπίζει -απ’ ό,τι φαίνεται – πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η πανίδα της λίμνης είναι πλούσια. Βατράχια, νερόκοτες, πάπιες, ακόμη και ζώα που έχουν πεθάνει αποτελούν τροφή για το ζώο, που του επιτρέπει να παραμένει μακριά από τα βλέμματα των δεκάδων περίεργων που συρρέουν στην περιοχή. Ο κ. Λυμπεράκης δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να οργανωθεί νυκτερινή επιχείρηση προκειμένου να εντοπιστεί ο κροκόδειλος σε ώρα που έχει ηρεμήσει κάπως και η απουσία περίεργων δεν τον κάνει τόσο επιφυλακτικό.

Πάντως, ο κ. Λυμπεράκης εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική να παραμείνει στο φράγμα ο κροκόδειλος όπως πρότεινε ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Στέφανος Σημαντήρας, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι εκείνος που θα πάρει αυτή την απόφαση. «Είμαι αρνητικός σε αυτή την προοπτική, γιατί μετά και ο δήμαρχος του Αποκορώνου μπορεί να πει ότι θέλει να βάλει δύο ιπποπόταμους στον Κουρνά. Πού θα σταματήσει αυτό; Ποιος θα βάλει το φρένο;» αναρωτήθηκε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή