Χάος και ζημιές στη Θεσσαλονίκη

Χάος και ζημιές στη Θεσσαλονίκη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νεροποντή που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη είναι απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Αυτό βέβαια ήταν το τελευταίο πράγμα που σκέφτονταν οι Θεσσαλονικείς, όταν οι ουρανοί άνοιξαν διακόπτοντας την κυκλοφορία σε δρόμους, προκαλώντας ζημιές, ρίχνοντας δέντρα, πλημμυρίζοντας σπίτια και μαγαζιά, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, την ηλεκτροδότηση ακόμα και τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Οι διακοπές ρεύματος ταλαιπώρησαν το κέντρο της πόλης. Ενα περίπτερο και ένα αυτοκίνητο πλακώθηκαν από δέντρα χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός. Στο χωριό Αγία Παρασκευή ένα γεφυράκι υποχώρησε εγκλωβίζοντας όχημα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Συνολικά η Πυροσβεστική δέχθηκε 600 κλήσεις για άντληση υδάτων και σε 105 περιπτώσεις χρειάστηκε τελικά να επέμβει. Εγιναν 15 κοπές δέντρων, ενώ πυροσβέστες απεγκλώβισαν επτά οδηγούς οχημάτων που είχαν παρασυρθεί από τα νερά και τους μετέφερε σε ασφαλή σημεία.

Το απόγευμα τα περισσότερα προβλήματα είχαν υποχωρήσει και μόνο κατά τόπους παρέμεναν προβλήματα συσσώρευσης υδάτων.

Εκτός από προβλήματα, η νεροποντή δημιούργησε και αρκετές απορίες, καθώς λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν τέτοιο καιρό στα μέσα Ιουλίου.

Πάντως, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, δεν πρόκειται για κάποιο σπάνιο φαινόμενο της φύσης ούτε και για την «εκδίκησή» της εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, σε μια γλώσσα που πολλοί ακούν αλλά λίγοι καταλαβαίνουν, «ψυχρές αέριες μάζες σε ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας προκαλούν αποσταθεροποίηση της δομής της ατμόσφαιρας με συνέπεια την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων». Και συνεχίζει: «Εδώ δεν πρόκειται περί μιας καθαρής περίπτωσης κακοκαιρίας λόγω θερμικής αστάθειας, αλλά υπήρχαν και άλλα ατμοσφαιρικά αίτια, τα οποία οδήγησαν στο να πέσει πολύ νερό μέσα σε λίγη ώρα».

Οπως λέει, κάτι παρόμοιο είχε σημειωθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2002, όταν ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αλλά και ερωτήματα σχετικά με τη φυσική εξέλιξη του φαινομένου. Οπως εξηγεί, η Βόρεια και η Κεντρική Ελλάδα είναι πιο «επιρρεπείς» σε ανάλογα ακραία φαινόμενα του καλοκαιριού.

Εντονες βροχοπτώσεις εξάλλου ενδέχεται να σημειωθούν και τις επόμενες ημέρες μέχρι το Σάββατο, κυρίως τα απογεύματα, μάλλον χαμηλότερης έντασης από το χθεσινό.

Δροσερές ημέρες

Οι επόμενες δέκα ημέρες γενικά αναμένονται δροσερές με ενδεχόμενα διαλείμματα «μίνι καύσωνα», διάρκειας δύο ημερών. Τα μελτέμια στο Αιγαίο αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ, και δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. «Αν εξαιρέσουμε τις ζημιές που είχαμε, μπορούμε να πούμε ότι ο καιρός τις επόμενες ημέρες μάλλον μπορεί να θεωρηθεί δροσερός και ευχάριστος για τους περισσότερους Ελληνες», σχολιάζει ο κ. Ζιακόπουλος.

«Μεταφράζοντας» τις προβλέψεις του κ. Ζιακόπουλου για τις επόμενες ημέρες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο καιρός θα είναι… χαρά Θεού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή