Πρόσφυγες και ξενοδόχος, στα Χανιά, έχουν αφεθεί στην τύχη τους…

Πρόσφυγες και ξενοδόχος, στα Χανιά, έχουν αφεθεί στην τύχη τους…

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αδυναμία διαχείρισης του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος που δέχεται η χώρα μας φανερώνει επεισόδιο που εξελίσσεται εδώ και τρεις μήνες σε ξενοδοχείο στα Χανιά, όπου φιλοξενούνται 145 άτομα από τη Συρία.

Οι πρόσφυγες έφτασαν στα Χανιά μετά την επιχείρηση διάσωσής τους από το Λιμενικό την 1η Απριλίου, όταν το ξύλινο αλιευτικό σκάφος που μετέφερε συνολικά 331 άτομα εξέπεμψε σήμα κινδύνου 70 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι μετανάστες καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές. Επρόκειτο για Αιγύπτιους και Σύρους. Για τους πρώτους κινήθηκε η διαδικασία απέλασης, ενώ οι Σύροι έμειναν στα Χανιά. Προκειμένου να λυθεί το θέμα της προσωρινής φιλοξενίας τους, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης ζήτησε από τοπικό ξενοδόχο να φιλοξενήσει προσωρινά 145 άτομα (μεταξύ των οποίων 47 παιδιά και αρκετές γυναίκες) αφού -όπως λέει ο ίδιος στην «Κ»- εξασφάλισε την προφορική δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ότι θα κάλυπτε τα έξοδά τους για τέσσερις ημέρες.

Οι πρόσφυγες ωστόσο, όπως αρκετοί Σύροι που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, δεν ζήτησαν πολιτικό άσυλο, ενώ φαίνεται ότι δεν διαθέτουν ούτε πόρους για να μετακινηθούν μόνοι τους προς την Αθήνα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν.

Επειτα από τρεις μήνες παραμένουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο χωρίς ο ξενοδόχος Μανώλης Βολικάκης να έχει λάβει ούτε ευρώ από το κράτος και να τους συντηρεί εξολοκλήρου με δικά του έσοδα.

Οπως καταγγέλλει μιλώντας στην «Κ», εκτός από χρήματα δεν έχει λάβει ούτε οδηγίες από κανέναν για το πώς να κινηθεί, ενώ κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις, καθώς το ξενοδοχείο έχει κρατήσεις από τουρίστες, για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι σε ξένους τουριστικούς πράκτορες.

Ο κ. Βουλγαράκης σημειώνει στην «Κ» ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα και ότι οι κρατικοί φορείς στους οποίους έχει απευθυνθεί (ανέφερε, εκτός από το υπουργείο Εργασίας και το Δημόσιας Τάξης) έχουν αδιαφορήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή