Ψάχνουν τώρα συνεργούς και γιάφκες Μαζιώτη – Ερευνα στα Εξάρχεια

Ψάχνουν τώρα συνεργούς και γιάφκες Μαζιώτη – Ερευνα στα Εξάρχεια

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κρησφύγετα του Νίκου Μαζιώτη και των συνεργών του, όπου υπάρχουν κρυμμένα όπλα και εκρηκτικά, αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ. μετά την επεισοδιακή σύλληψη του επικηρυγμένου τρομοκράτη χθες το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας. Το πρωί της Πέμπτης έγινε έρευνα της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα της περιοχής Εξαρχείων.

Καλά πληροφορημένη πηγή μιλώντας χθες στην «Κ» άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στα ίχνη τόσο της 44χρονης συντρόφου του Μαζιώτη, Παναγιώτας Ρούπα, όσο και του επίσης καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό της γιάφκας Μαζιώτη εστιάζονται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα σε μια ζώνη που ξεκινά από τα Πατήσια επεκτείνεται σε Καλογρέζα, Χαλάνδρι και Μαρούσι και καταλήγει σε Μαραθώνα και Γραμματικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ., σε αυτές τις περιοχές κινούνταν τις τελευταίες ημέρες ο 42χρονος τρομοκράτης.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Ν. Μαζιώτης είχε μισθώσει ακίνητο με πλαστή ταυτότητα ως Μιχάλης Μιχελάκης. Τα στοιχεία αντιστοιχούν σε υπαρκτό πρόσωπο, το οποίο έχει ήδη εντοπιστεί από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν κατέστη χθες εφικτό να δώσει κατάθεση. Με την ίδια πλαστή ταυτότητα, ο Μαζιώτης αγόρασε το 2013 ένα Hyundai Accent χρώματος ασημί (με πινακίδα κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959), το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του εντός και εκτός Αττικής. Πιθανολογείται να χρησιμοποίησε το ίδιο Ι.Χ. στη ληστεία (10 Μαρτίου 2014) στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στην Κλειτορία Αχαΐας. Γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό του Ι.Χ. και του προκατόχου του.

Η σύλληψη

Ο Μαζιώτης δεν συνελήφθη τυχαία. Σε γνώση αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής είχαν εδώ και περίπου 20 ημέρες περιέλθει πληροφορίες ότι ο επικηρυγμένος τρομοκράτης κινούνταν σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων η πλατεία Ομονοίας και το Μοναστηράκι. Για να επιτευχθεί ο εντοπισμός και η σύλληψή του, η Αντιτρομοκρατική συγκρότησε ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών με πολιτικά που περιπολούσαν σε αναζήτησή του. Μάλιστα, στο πλαίσιο των καθημερινών ελέγχων που πραγματοποιούνταν τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε τη Δευτέρα μεγάλη κινητοποίηση για τη σύλληψη ατόμου που έμοιαζε με τον Μαζιώτη, αλλά δεν ήταν αυτός. Οπως δήλωσε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., χθες το μεσημέρι, κλιμάκιο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής εντόπισε αρχικά στην περιοχή της Ομόνοιας τον Ν. Μαζιώτη, με περούκα και γυαλιά ηλίου. Τέθηκε υπό παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι μετέβη σε κατάστημα με στρατιωτικά είδη και είδη κάμπινγκ στη συμβολή Ερμού και Αθηνάς. Αμέσως, μέσω του κέντρου επιχειρήσεων ζητήθηκε από δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. να μεταβούν στο σημείο και να ελέγξουν τον ύποπτο. Η πρώτη «επαφή» του Μαζιώτη με τους αστυνομικούς έγινε κοντά στην πλατεία Αγ. Ειρήνης, όπου μάλιστα ο 42χρονος τρομοκράτης πυροβόλησε (βρέθηκε στην κατοχή του ένα όπλο USP) μία φορά στην προσπάθειά του να διαφύγει. Καταδιώχθηκε και κοντά στην πλατεία Μοναστηρακίου άνοιξε εκ νέου πυρ πυροβολώντας πέντε φορές εναντίον των αστυνομικών. Από τα πυρά τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, δύο τουρίστες. Το τελευταίο σκέλος της καταδίωξης διαδραματίστηκε στην οδό Μητροπόλεως. Εκεί, ο Μαζιώτης αρχικά αποπειράθηκε να επιβιβαστεί και να διαφύγει με ταξί, ωστόσο στο ύψος της Μητροπόλεως 49 ακινητοποιήθηκε αρχικά από ειδικό φρουρό που μετείχε σε ομάδα για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και τελικά πυροβολήθηκε μία φορά στο χέρι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Ο 27χρονος ειδικός φρουρός (πατέρας ενός ανήλικου παιδιού που υπηρετεί από το 2007 στην ΕΛ.ΑΣ.) στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον Μαζιώτη δέχτηκε δύο σφαίρες, η μία έπληξε το αλεξίσφαιρο γιλέκο και η δεύτερη τον τραυμάτισε στον μηρό. Μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι ο επικηρυγμένος τρομοκράτης συνοδευόταν από άλλα άτομα ή ότι σχεδίαζε ληστεία ή άλλη ενέργεια. Δεν βρέθηκε στην κατοχή του κινητό, αλλά κλειδιά και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί σε ποιο οίκημα αντιστοιχούν. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασ. Κικίλιας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία η σύλληψη του καταζητούμενου Νικόλαου Μαζιώτη, που επιτεύχθηκε μετά συντονισμένες προσπάθειες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΔΙ.ΑΣ. ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση ΘΗΣΕΑΣ κατά του παρεμπορίου στο κέντρο της Αθήνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή