Καζάνι που βράζει οι υπηρεσίες των ΑΕΙ

Καζάνι που βράζει οι υπηρεσίες των ΑΕΙ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καζάνι που βράζει είναι και πάλι οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδεικτικά, υπάρχουν καταγγελίες για προσπάθεια κάποιων διοικητικών υπαλλήλων να ευνοηθούν έναντι άλλων στους πίνακες των διαθεσίμων, ενώ το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» -για ύπαρξη πολλών διοικητικών υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά- ανέδειξε τον νέο λόγο για τον οποίο αναμένεται να πυροδοτηθούν αντιδράσεις από τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται ότι περί τους 150 διοικητικούς υπαλλήλους έγιναν ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με πλαστά δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, η πληγή της διαθεσιμότητας στο ΕΚΠΑ φαίνεται πως δεν κλείνει με την τελευταία διαπιστωτική πράξη για την κατάταξη των διαθεσίμων. Την ίδια στιγμή που έχει αρχίσει η αξιολόγηση των δομών του ΑΕΙ από τρεις εταιρείες για λογαριασμό του υπ. Παιδείας, ώστε να κριθεί εάν χρειάζονται επιπλέον διοικητικοί υπάλληλοι, το κλίμα στο ίδρυμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Χαρακτηριστικά:

– Καταγγέλλεται ότι προ δεκαημέρου διοικητικοί υπάλληλοι εξασφάλισαν από τους προϊσταμένους τους αξιολόγηση για να πάρουν επιπλέον μόρια. Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θέλησαν να προσκομίσουν τις αξιολογήσεις απευθείας στο ΑΣΕΠ. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι εντός του 2014 έχουν συνταχθεί, τουλάχιστον τρεις φορές, πίνακες κατάταξης του προσωπικού και ουδείς υπάλληλος επικαλέστηκε ότι έχει αξιολογηθεί από τον προϊστάμενό του. Επίσης υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια γίνεται να προσκομιστούν οι πράξεις αξιολόγησης απευθείας στο ΑΣΕΠ και όχι μέσω της Διεύθυνσης Διοικητικού, η οποία έχει τη δυνατότητα να κρίνει την εγκυρότητα της αξιολόγησης.

– Η διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου ξεκίνησε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το ΑΣΕΠ, για περίπου 42.000 υπαλλήλους, οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν την τελευταία 15ετία σε όλο το Δημόσιο. Στα 22 πανεπιστήμια, πριν από την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, από τους 6.171 διοικητικούς υπαλλήλους οι 4.232 ήταν ΙΔΑΧ. Με βάση τη σχετική εγκύκλιο, όσοι υπάλληλοι εντοπιστούν να έχουν μονιμοποιηθεί παρανόμως θα απολυθούν άμεσα, ενώ από τους επανελέγχους εξαιρούνται όσοι μονιμοποιήθηκαν βάσει δικαστικών αποφάσεων ή ειδικής διάταξης. Ουσιαστικά για να μετατραπεί μία σύμβαση από ορισμένου σε αορίστου χρόνου πρέπει ο υπάλληλος να εργαζόταν για 18 μήνες στο ΑΕΙ καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το 18μηνο αποδεικνύεται εάν υπάρχουν οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές του ΕΚΠΑ στο ΙΚΑ. Για το θέμα, χθες, στις υπηρεσίες του ΕΚΠΑ υπήρξε αναστάτωση και ακούστηκε πως οι ΙΔΑΧ μπορούν να αγοράσουν αναδρομικά ένσημα εάν δεν έχουν τις απαραίτητες ασφαλιστικές εισφορές που να αποδεικνύουν το 18μηνο εργασίας.

Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) δήλωσε χθες «την πλήρη αντίθεσή της στους χειρισμούς στο θέμα των διαθεσιμοτήτων. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να απολυθεί. Το αντίθετο θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή