Αναβάθμιση σειράς οπλικών συστημάτων Ε.Δ.

Αναβάθμιση σειράς οπλικών συστημάτων Ε.Δ.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 30 Ιουλίου θα συγκληθεί η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, ώστε να εγκρίνει μια σειρά από προγράμματα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σημαντικών οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η έγκριση της Επιτροπής αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν από την προκήρυξη των διαγωνισμών για τα προγράμματα, μέσω των οποίων υλοποιούνται οι οδηγίες του υπουργού Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου για άμεση αποκατάσταση της λειτουργικότητας και αναβάθμιση του υλικού που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι Ε.Δ. Πηγές του ΥΠΕΘΑ ευελπιστούν ότι οι διαγωνισμοί θα έχουν συμβασιοποιηθεί ώς το τέλος του έτους. Ετσι, η Επιτροπή θα κληθεί να εγκρίνει τα εξής προγράμματα:

1. Την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών αεροναυτικής συνεργασίας P3 Orion, που βρίσκονται καθηλωμένα από το 2005. O εκσυγχρονισμός αφορά 5 αεροσκάφη με option για ένα ακόμα και η οροφή του προγράμματος βρίσκεται στα 350 εκατ. ευρώ.

2. Τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου MEKO, ολλανδικής προέλευσης, με προϋπολογισμό 400 εκατ. σε βάθος 15ετίας.

3. Τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (Multiple Launch Rocket System). Ο ελληνικός στρατός διαθέτει 18 τέτοια συστήματα.

4. Τον εκσυγχρονισμό των κινητήρων των ελικοπτέρων τύπου Sikorski που διαθέτουν οι Ε.Δ., καθώς και των αεροστρόβιλων των 10 φρεγατών τύπου S, ολλανδικής προέλευσης.

Η Επιτροπή Εξοπλισμών θα κληθεί, επίσης, να εγκρίνει την προμήθεια 350 οχημάτων παντός τύπου από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού και, τέλος, την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 30.000 βλημάτων των 120 mm, προϋπολογισμού 150 εκατ., που προορίζονται για τα άρματα Leopard. Η προμήθεια αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για τα ΕΑΣ, τα οποία προκειμένου να μπορούν να ελπίζουν σε σημαντική ενίσχυση του τζίρου τους και της βιωσιμότητάς τους έχουν υπογράψει μνημόνια συμπαραγωγής σε ποσοστό ώς 40% και με τις τρεις βιομηχανίες που αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, τη Rheinmetall, την AKT και την ισραηλινή IMI. Η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των εξαγγελιών για πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του διαθέσιμου υλικού. Στα προγράμματα που θα έλθουν ενώπιον της Επιτροπής για έγκριση πάντως δεν θα είναι η αναβάθμιση των αεροσκαφών τύπου F-16, αν και η εντολή του κ. Αβραμόπουλου είναι σαφής και ξεκάθαρη: να προχωρήσει άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γι’ αυτό έχει διαμηνυθεί από την πολιτική ηγεσία ότι δυστοκίες που σχετίζονται με προσωπικές ανεπάρκειες ή άλλες προτεραιότητες δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή