Προς διάλογο για τα χειρουργεία

Προς διάλογο για τα χειρουργεία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση τους για τους όρους λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας, εντός δύο μηνών, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Με βάση αυτήν τη γνωμοδότηση και το αποτέλεσμα πολιτικού διαλόγου που θα ακολουθήσει με τους εκπροσώπους των κομμάτων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας τους.

Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης (ΝΕΡΙΤ), σημειώνοντας ότι το υπουργείο διαβιβάζει τα σχετικά ερωτήματα στο ΚΕΣΥ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος ωστόσο έχει ταχθεί κατά των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

Η αποζημίωση

Σημειώνεται ότι προχθές εκδόθηκε το ΦΕΚ με τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε χειρουργούς του ΕΣΥ να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις κατά την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων για τις οποίες θα αποζημιώνεται το νοσοκομείο απευθείας από τον ασθενή ή την ιδιωτική του ασφάλιση, με βάση ειδικό τιμολόγιο.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού στον χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι στη συντριπτική πλειονότητα των δομών αυτή εξελίσσεται κανονικά, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων ότι αυτή θα οδηγήσει σε απολύσεις.

«Ακούω ότι θα απολυθούν. Πού το βρήκαν αυτό; Εμείς αυτήν τη στιγμή κάνουμε προσλήψεις. Θα πάμε να τους απολύσουμε;» αναρωτήθηκε. «Η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε κάποιου είδους κατάταξη. Η κατάταξη δεν οδηγεί ούτε σε απόλυση ούτε σε άλλα δυσμενή μέτρα. Οδηγεί σε μέτρα βελτίωσης όπως ορίζει ο νόμος».

Τέλος, ο υπουργός υπεραμύνθηκε και του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, σημειώνοντας ότι μπορεί η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μην είναι τέλεια, αλλά υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεως, ενώ το ίδιο το πλαφόν δεν αποτελεί τον «απόλυτο κόφτη», αφού ο γιατρός, ακόμη και αν το υπερβεί, μπορεί να συνεχίσει να γράφει φάρμακα.

Εν τω μεταξύ, την έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με το πλαφόν δαπάνης ανά πάροχο για τις διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ζητεί με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου έχει δεσμευθεί σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή