Μια απόδειξη «οδηγεί» τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Μια απόδειξη «οδηγεί» τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απόδειξη αγοράς ρούχων από το εμπορικό κέντρο Τhe Mall που βρέθηκε στην κατοχή του Νίκου Μαζιώτη έχει στρέψει τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του κρησφύγετου του 42χρονου και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα στο Μαρούσι και τις γύρω περιοχές. Η απόδειξη είχε εκδοθεί μία ώρα πριν από την ένοπλη συμπλοκή του Μαζιώτη με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι και αποκαλύπτει ότι ο μέχρι χθες καταζητούμενος τρομοκράτης, αφού προέβη σε αγορές από κατάστημα ρούχων στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου, επιβιβάστηκε σε συρμό του ΗΣΑΠ στον σταθμό Μαρούσι και κινήθηκε προς Ομόνοια.

Καθόλου τυχαία, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του οικήματος ασφαλείας του 42χρονου στράφηκαν από την πρώτη στιγμή σε μια ζώνη που ξεκινά από τα Πατήσια και επεκτείνεται σε Καλογρέζα, Χαλάνδρι και Μαρούσι, κατά μήκος δηλαδή των περιοχών που διασχίζει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Ταυτόχρονα, κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε χθες στην «Κ» ότι έχουν προκύψει πληροφορίες και ευρήματα που τοποθετούν στο κάδρο των ερευνών και τις περιοχές Μαραθώνα και Γραμματικού. Αναφέρθηκε σε «μαρτυρίες» και «αναφορές» για παρουσία Μαζιώτη – Ρούπα στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατοχή του τρομοκράτη βρέθηκαν τέσσερα κλειδιά, που μέχρι χθες δεν είχε διαπιστωθεί σε ποιο οίκημα αντιστοιχούν.

Στις παραπάνω περιοχές εκτιμάται ότι κινείτο τις προηγούμενες ημέρες και η 44χρονη Πόλα Ρούπα. Εκεί θεωρείται πιθανό να βρίσκεται σταθμευμένο (πιθανόν σε κλειστό γκαράζ) και το ασημί Hyundai Accent που αγόρασε ο Μαζιώτης προ ενός έτους χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία Μιχάλης Μιχελάκης. Δεν αποκλείεται στο εν λόγω Ι.Χ. να υπάρχει κρυμμένος οπλισμός, ωστόσο θεωρείται περισσότερο πιθανό να χρησιμοποιείτο για τις «ασφαλείς» μετακινήσεις του ζεύγους των επικηρυγμένων. Το ασημί Hyundai ανήκε σε γυναίκα, η οποία τον Ιούλιο του 2013 το μεταπώλησε μέσω αγγελίας αντί ποσού 2.500 ευρώ. Βρέθηκε και κατέθεσε σε αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής. Ερωτηθείς σχετικά, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι στη διαδικασία μεταβίβασης του Ι.Χ. πιθανόν να μη συμμετείχε απευθείας ο 42χρονος Μαζιώτης αλλά συνεργός του. Στις φωτογραφίες που της επιδείχθηκαν, η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του Ι.Χ. φέρεται να μην αναγνώρισε τον επικηρυγμένο με 1 εκατ. ευρώ τρομοκράτη.

Ο Μαζιώτης και οι συνεργοί του είχαν χρησιμοποιήσει το ασημί Hyundai Accent ως μέσο διαφυγής στη ληστεία που διέπραξαν τον Μάρτιο του 2014 στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες είχαν συγκρατήσει την πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (ή μέρος αυτής) και είχαν ειδοποιήσει σχετικά την Αστυνομία. Αξιωματούχοι του αντιτρομοκρατικού επιτελείου αρνούνται ότι το συγκεκριμένο εύρημα αποτέλεσε την αφετηρία της έρευνας που οδήγησε στα ίχνη του τρομοκράτη. «Ξέραμε τον τύπο του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης, όχι όμως την πινακίδα κυκλοφορίας και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη»,δήλωσε σχετικά πηγή της ΕΛ.ΑΣ.

«Ηταν θέμα χρόνου»

Σε χθεσινή συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες είχε τεθεί σε λειτουργία μηχανισμός που θα κατέληγε στη σύλληψη των τρομοκρατών. Αναφερόμενος στη σύλληψη Μαζιώτη, δήλωσε ότι «οι ενέργειες που είχαν γίνει ήταν τέτοιες, που δεν επέτρεπαν ελευθερία κινήσεων. Ηταν προφανές ότι με όποιον τρόπο κι εάν κινείτο, σε έναν εύλογο χρόνο θα συλλαμβανόταν».

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι στην Αντιτρομοκρατική είχαν περιέλθει πληροφορίες ότι ο Μαζιώτης το τελευταίο διάστημα κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας, το Μοναστηράκι, την Ομόνοια και για τον λόγο αυτόν είχαν αναπτυχθεί «παρατηρητές» της Αντιτρομοκρατικής στις περιοχές του κέντρου. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι την περασμένη Δευτέρα είχε υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση της ομάδας ΔΙΑΣ και πάλι στην περιοχή του Μοναστηρακίου για τον έλεγχο ατόμου που έμοιαζε με τον Μαζιώτη.

«Επιχειρησιακό λάθος» που αποδίδουν σε υπεροψία του 42χρονου τρομοκράτη χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί το γεγονός ότι ο Μαζιώτης, παρότι ταυτοποιήθηκε σε ληστείες σε Μέθανα και Κλειτορία, δεν άλλαξε τον τρόπο μεταμφίεσής του. Πηγή της Αντιτρομοκρατικής δήλωσε χθες στην «Κ» ότι τη στιγμή της σύλληψής του ο 42χρονος φορούσε τα ίδια ακριβώς ρούχα με εκείνα που είχε χρησιμοποιήσει σε ληστεία τράπεζας που φέρεται να διέπραξε στις Σπέτσες, τον Ιούλιο του 2012.

Προετοίμαζε νέο χτύπημα

Τρομοκρατικό χτύπημα μέσα στις επόμενες 10 – 15 ημέρες εκτιμάται ότι σκόπευε να πραγματοποιήσει ο μέχρι πρότινος φυγόποινος τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης. Σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να καταλήγουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογώντας τα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη σύλληψη του 42χρονου το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μοναστηράκι. Προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι το νέο τρομοκρατικό χτύπημα επρόκειτο να στραφεί κατά οικονομικού στόχου. Γι’ αυτό και οι έρευνες των τελευταίων ωρών αποσκοπούν στην απενεργοποίηση και σύλληψη των ατόμων που μετέχουν στο δίκτυο υποστήριξης του Μαζιώτη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για 6 – 7 άτομα, ορισμένα από τα οποία φέρεται να έχουν πάρει μέρος στις ένοπλες ληστείες τραπεζών που αποδίδονται στον επικηρυγμένο τρομοκράτη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους συνεργούς του Μαζιώτη έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Χθες, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια ατόμων με τα οποία ο Μαζιώτης διατηρούσε επαφές σε Εξάρχεια, Βούλα, Παγκράτι και αλλού. Στα άτομα που ελέγχθηκαν συγκαταλέγεται και παλιός αντιεξουσιαστής που είχε στο παρελθόν παραχωρήσει στον Μαζιώτη ένα ασημί Ι.Χ. που είχε κατασχεθεί το 2010 στο πλαίσιο ερευνών για την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά με τη σύλληψη Μαζιώτη: «Με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τα παιδιά κάνουν τη δουλειά τους. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο και στη ΔΙ.ΑΣ. και σε όλες τις ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. γιατί υπήρξε συνεργασία». Αναφερόμενος στην 25χρονη αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής που εντόπισε πρώτη τον Μαζιώτη στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Ανήκει στην αντιτρομοκρατική ομάδα και ήδη έχει εκτός από τα δικά μου συγχαρητήρια και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού». Ερωτηθείς, τέλος, για τις έρευνες για τη σύλληψη του δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού, ο υπουργός τόνισε ότι «ξεδιπλώνεται μια επιχείρηση της αστυνομίας. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα μέσα στις επόμενες ημέρες». Από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε χθες ότι το πιστόλι USP που βρέθηκε στην κατοχή του Μαζιώτη δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες στο παρελθόν.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, περίπου εκατό αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο Μαζιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή