Προσπάθεια αύξησης της χρήσης γενοσήμων

Προσπάθεια αύξησης της χρήσης γενοσήμων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και με προσωρινή διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ θα τιμωρούνται όσοι φαρμακοποιοί δεν προωθούν μέσα από τα φαρμακεία τους γενόσημα φάρμακα. Στην προσπάθεια αύξησης της χρήσης γενοσήμων από τους ασφαλισμένους, το υπουργείο Υγείας απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των φαρμακοποιών, που υποχρεούνται να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τις φθηνότερες επιλογές που έχουν στα σκευάσματα της δραστικής ουσίας που τους έχει γράψει ο γιατρός. Μάρτυρας της «συμμόρφωσης» των φαρμακοποιών στην επιταγή του υπουργείου θα είναι ο κάθε ασφαλισμένος: σε περίπτωση που αγοράσει το ακριβό φάρμακο, θα υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι αυτή η αγορά ήταν δική του και μόνο επιλογή.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φάρμακο με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων. Κατά την εκτέλεση της συνταγής υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο το φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή της κάθε δραστικής ουσίας που περιλαμβάνει η συνταγή του γιατρού, αλλά και το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν στην περίπτωση που θα επιλέξουν το φθηνό ή το ακριβό σκεύασμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ πλέον καλύπτει την τιμή αναφοράς του κάθε φαρμάκου που συνήθως συμπίπτει με το φθηνό γενόσημο της κατηγορίας. Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα, τότε, εκτός από το ποσοστό συμμετοχής του, θα πληρώσει και τη διαφορά μεταξύ του φθηνού φαρμάκου και του φαρμάκου που αγοράζει. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι σε αυτή την περίπτωση «ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης το οποίο θα αναπροσαρμοστεί κατάλληλα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. για να το περιλάβει». Από εκεί και πέρα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης των συνταγών του κάθε φαρμακοποιού και να προβαίνει και σε συγκριτικές αναλύσεις. Σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, κοινή ανακοίνωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής στα φάρμακα απέστειλαν χθες 17 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας (από τον Εβρο, την Αθήνα έως την Κρήτη). Οι σύλλογοι καταγγέλλουν τις συνεχείς αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, κάνοντας λόγο για «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή