Κατά των ελεύθερων μετεγγραφών τα κεντρικά ΑΕΙ

Κατά των ελεύθερων μετεγγραφών τα κεντρικά ΑΕΙ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπλόκο» στις ελεύθερες μετεγγραφές φοιτητών ετοιμάζονται να βάλουν τα πανεπιστήμια αντιδρώντας στο μέτρο που θα ισχύσει από τους φετινούς εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αντιδρούν όχι μόνο τα κεντρικά ιδρύματα που θα δεχθούν τους μετεγγραφομένους, αλλά και τα περιφερειακά που εκτιμούν ότι θα χάσουν μεγάλη μάζα φοιτητών. Ενδεικτικά, χθες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία ρύθμιση για επιπλέον μετεγγραφές και να κάνει διάλογο για το θέμα με τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία μεγάλης σχολής του κέντρου της Αθήνας προτίθεται τον προσεχή Οκτώβριο να βάλει «μαχαίρι» στις ελεύθερες μετεγγραφές και να εγκρίνει μόνο ένα μέρος των αιτήσεων. Και αυτό διότι οι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι η απελευθέρωση των μετεγγραφών θα προκαλέσει το αδιαχώρητο σε αμφιθέατρα και εργαστήρια, ενώ θα επιβαρύνει υπέρμετρα και το διοικητικό έργο του ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια έχουν χάσει διοικητικούς υπαλλήλους λόγω της διαθεσιμότητας. Το ίδιο εξετάζει και ο κοσμήτορας άλλης σχολής, «αφού όμως μελετήσουμε τις τυχόν νομικές επιπτώσεις που θα έχει μία απόρριψη του αιτήματος ενός παιδιού από τρίτεκνη οικογένεια», είπε χθες στην «Κ», αναφερόμενος σε πιθανές δικαστικές προσφυγές γονιών κατά των ΑΕΙ. «Η απελευθέρωση των μετεγγραφών θα οξύνει τα προβλήματα των πανεπιστημίων, τα οποία λειτουργούν οριακά με πολλές ελλείψεις», τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρύτανης του Χαροκοπείου και μέλος του τριμελούς προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Στο ίδιο πλαίσιο χθες, ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της ακαδημαϊκής του κοινότητας και ειδικότερα με τον ορατό κίνδυνο απώλειας μεγάλου αριθμού φοιτητών του. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις μετεγγραφές, παρά τις έντονες διαφωνίες όλων των πανεπιστημίων, μελετάται να διευρυνθεί και για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Το υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα αυτή ρύθμιση, οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων». Για την πρόταση χορήγησης δικαιώματος μετεγγραφής και στους εισακτέους του 2013-2014, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι θα εξεταστεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή