Οι Αρχές συνδέουν Παλαιοκώστα με Μαζιώτη

Οι Αρχές συνδέουν Παλαιοκώστα με Μαζιώτη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύνδεση του Νίκου Μαζιώτη με τον καταζητούμενο δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα επιβεβαιώνουν νέα στοιχεία που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας. Αποκαλύφθηκε ότι ο ένας από τους συνεργούς του 42χρονου τρομοκράτη είχε κατηγορηθεί και καταζητείτο για ανάμειξη στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά (Ιούνιος 2008), στην οποία μετείχε και ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Συγκεκριμένα, μετά την απαγγελία (την Πέμπτη) συμπληρωματικών κατηγοριών σε βάρος του Μαζιώτη και συνεργών του για συμμετοχή σε ληστείες, εκδόθηκαν χθες εντάλματα σύλληψης σε βάρος του 42χρονου τρομοκράτη (για τυπικούς λόγους) και του συνεργού του Γ. Π. 35 ετών. Ο Μαζιώτης κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι συμμετείχε στις ένοπλες ληστείες τραπεζών σε Μέθανα (25/7/2013) και Κλειτορία (10/3/2014), ενώ ο 35χρονος συνεργός του διαπιστώθηκε ότι πήρε μέρος στις ληστεία στα Μέθανα και στην Ακράτα, τον Δεκέμβριο του 2012. Η Αντιτρομοκρατική είχε αποδώσει τη ληστεία στην Ακράτα στον Μαζιώτη, δίχως ωστόσο να βρει συγκεκριμένο στοιχείο που να τον «δένει» με την ενέργεια. Αντίθετα, ανιχνεύτηκε δακτυλικό αποτύπωμα του 35χρονου Γ. Π. στο υποκατάστημα της Eurobank στην Ακράτα, ενώ η συμμετοχή του στη ληστεία των Μεθάνων φέρεται να επιβεβαιώνεται από γραφολογική εξέταση. Ειδικότερα, την παραμονή της ληστείας ο 35χρονος παριστάνοντας τον πελάτη είχε επισκεφθεί την τράπεζα και είχε καταθέσει χρήματα υπογράφοντας το σχετικό έντυπο. Το αποδεικτικό της κατάθεσης στάλθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια για γραφολογική εξέταση, διαδικασία που φέρεται να οδήγησε σε ταυτοποίησή του.

Ο 35χρονος ήταν καταζητούμενος και έχει καταδικαστεί (ερήμην) για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, τον Ιούνιο του 2008. Ανήκε στην ομάδα του Βασίλη Παλαιοκώστα, με τον οποίο φέρεται να είχε διαπράξει ένοπλες ληστείες στη συμπρωτεύουσα. Κατά πληροφορίες, είχε ανάμειξη στην απόπειρα ληστείας χρηματαποστολής στην περιοχή της Επανομής. Τότε, τέσσερα άτομα είχαν γαζώσει με 50 σφαίρες το θωρακισμένο όχημα, το οποίο στη συνέχεια είχαν αρχίσει να χτυπούν με βαριοπούλες. Οι υπάλληλοι της εταιρείας security είχαν τότε κατορθώσει να ξεφύγουν. Στην ομάδα Παλαιοκώστα αποδίδονται ακόμα οι ληστείες στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης (Ιούλιος 2006) και της Alpha Bank στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης (Μάιος 2008).

Στην επίθεση κατά της χρηματαποστολής στην Επανομή, ο Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του είχαν χρησιμοποιήσει ένα Hyundai Santa Fe, που είχαν κλέψει μαζί με ένα μπλε Renault Scenic τη νύχτα της 31ης Αυγούστου 2007 από σπίτι επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης. Κατά τις έρευνες για την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» (Απρίλιος 2010), το Renault είχε βρεθεί στην κατοχή των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ, σύμφωνα με μια εκδοχή, τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» σχεδίαζαν να το χρησιμοποιήσουν σε επίθεση κατά της ΓΑΔΑ. Το κλεμμένο Ι.Χ. είχε βρεθεί καμένο την 26η Απριλίου στη Λαμπρινή.

Καθόλου τυχαία, η ΕΛ.ΑΣ. εννιά ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι στοιχεία δένουν τον Μαζιώτη με τη ληστεία των Μεθάνων (ανάμεσα στις φωτογραφίες που δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα ήταν και εκείνες του 35χρονου Γ.Π.), είχε δημοσιοποιήσει και φωτογραφίες του επικηρυγμένου Βασ. Παλαιοκώστα. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι ο δραπέτης είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Ενταλμα σύλληψης και για συνεργό

Απολογούμενος ενώπιον των δικαστικών αρχών θα βρεθεί προσεχώς ο Νίκος Μαζιώτης, καθώς, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για πέντε κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων, οι αρχές εξέδωσαν σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Μόλις το ένταλμα επιδοθεί στον κατηγορούμενο, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, ο ίδιος έχει δικαίωμα να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

Σε βάρος του Νίκου Μαζιώτη ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροήν τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού και κατά μόνας, παράνομη οπλοφορία πυροβόλου όπλου κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες, ληστείες τελεσθείσες από κοινού και κατά συρροήν από δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά προσώπου τους, από τη μία εκ των οποίων προήλθε βαριά σωματική βλάβη, εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διακεκριμένη περίπτωση κλοπών από δράστες που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες κατ’ επάγγελμα και συνήθεια κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμός από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα από κοινού.

Η δικογραφία επί του παρόντος έχει ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή, ενώ λόγω της σπουδαιότητάς της εκτιμάται ότι σύντομα θα επιληφθεί ειδικός εφέτης ανακριτής.

Οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης και σε βάρος ενός ακόμη προσώπου, συνεργού του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στις ληστείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή