Ενας χρόνος «Σύμμαχοι Υγείας» εν δράσει

Ενας χρόνος «Σύμμαχοι Υγείας» εν δράσει

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη το πρωί, στην παραλία του Κέντρου Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών (πρώην ΠΙΚΠΑ) Βούλας, παιδιά με νοητική υστέρηση απόλαυσαν το μπάνιο τους στη θάλασσα με μία «διαφορετική» παρέα. Εθελοντές επαγγελματίες υγείας συνόδευσαν τα παιδιά στην παραλία, φρόντισαν για το αντηλιακό τους και γενικά την προστασία από τον ήλιο. Τα πρόσεξαν. Η ίδια δράση θα επαναληφθεί και τις επόμενες δύο Τετάρτες και συμπεριλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα των «Συμμάχων Υγείας», μίας δεξαμενής εθελοντών που σπεύδουν, όταν τους ζητηθεί, να καλύψουν ανάγκες ιατροψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής.

Οι «Σύμμαχοι Υγείας», που αποτελούν πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΤΕΙ Αθήνας και με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συμπλήρωσαν πρόσφατα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους και η προσφορά τους είναι εντυπωσιακή: 9.155 άτομα ευπαθών ομάδων στους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Αθηνών, Αμαρουσίου, Ζωγράφου και σε άλλες περιοχές ωφελήθηκαν από δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι εθελοντές. Σε αυτόν τον πρώτο χρόνο, οι εθελοντές, μεταξύ άλλων, εξέτασαν πολίτες σε δημοτικά ιατρεία και σε λέσχες φιλίας, συμμετείχαν σε προγράμματα εμβολιασμού σε σχολεία, φρόντισαν αστέγους στο πολύ κρύο και στις μεγάλες ζέστες, μοίρασαν τρόφιμα σε άπορους και υποστήριξαν ψυχολογικά ηλικιωμένους σε ΚΑΠΗ.

Το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στρατηγικής που οργανώνει το πρόγραμμα έχει υπογράψει συμβάσεις συνεργασίας με οκτώ δήμους της Αττικής και φορείς που δραστηριοποιούνται στην ιατροκοινωνική υποστήριξη ευπαθών ομάδων. Εχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα 253 εθελοντές, κυρίως επαγγελματίες υγείας. Κάθε εθελοντής είναι «πιστοποιημένος» – φέρει κάρτα μέλους με κωδικό αριθμό.

«Αυτό που παρακινεί εμένα να συμμετέχω σε αυτές τις δράσεις είναι η χαρά της συνεισφοράς. Κάποια πράγματα που δεν φαίνονται. Μία αγκαλιά από ένα παιδί, ένας άνθρωπος που δακρύζει από ευγνωμοσύνη», σημειώνει στην «Κ» η συντονίστρια του προγράμματος -εθελόντρια και η ίδια- κα Κατερίνα Πουρναροπούλου. «Και για τον κάθε εθελοντή υπάρχει όφελος. Bγαίνοντας από τον προσωπικό μικρόκοσμο, έχει ευρύτερη εικόνα του συνόλου, και αυτό τον βοηθά στο να αντιμετωπίζει καταστάσεις στη ζωή του. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Σε μία δράση, μαγειρέψαμε και μετά μοιράσαμε το φαγητό σε αστέγους. Οταν γύρισα σπίτι μου, ήταν απερίγραπτο το αίσθημα εκτίμησης για όσα έχω. Μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, αλλά, πιστέψτε με, εν έτει 2014 και εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είναι».

Τον επόμενο χρόνο

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος, καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, αναφέρει στην «Κ»: «Η συμβολή του προγράμματος είναι πολύτιμη σε μία περίοδο που ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ιατροκοινωνικές ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού και που η δυνατότητα ιδιωτικών δαπανών υγείας είναι πολύ περιορισμένη. Εχει μεγάλη σημασία να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες με κάθε δυνατή πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγυάται όμως ταυτόχρονα την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προϋποθέσεις που πληρούν οι “Σύμμαχοι Υγείας” με το επιστημονικό κύρος των συνεργαζόμενων σχολών και τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών». Ο κ. Τούντας προσθέτει: «Για τον επόμενο χρόνο φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τους εθελοντές για να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του προγράμματος και σε άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου και ταυτόχρονα να οργανώσουμε και ορισμένες δικές μας δραστηριότητες, όπως ιατροκοινωνική φροντίδα σε χρόνιους ηλικιωμένους ασθενείς, που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή